In ons boek 'Voetbalgek Ruhrgebied' besteden we uiteraard aandacht aan Borussia Dortmund. Hierbij een voorpublicatie.
Sjoerd (rechts) met zijn vader en broertje. © Bananenflanke.nl
Borussia Dortmund – Echte Liebe
Daar staat hij dan, oog in oog met de 25.000 fans op de befaamde Gelbe Wand. Armen over elkaar, gesloten houding. Maar bij het scanderen van zijn naam breekt Edin Terzic. De emoties nemen voor even de overhand bij de trainer, die als 9-jarig jochie het immense Westfalenstadion voor het eerst bezoekt. Vanaf dat moment is hij verkocht en klopt zijn hart voor Borussia, voor altijd. Hoe mooi zou het zijn om dan als eindverantwoordelijke in 2023 de landstitel te veroveren? De eerste landstitel voor de club sinds 2012, toen nog onder Jürgen Klopp. Het loopt anders op die memorabele laatste speeldag, op zaterdag 27 mei. De kampioenswedstrijd tegen Mainz eindigt in een 2-2 gelijkspel. Concurrent Bayern München wint met 2-1 in Keulen en is euforisch. Even verderop in Dortmund vloeien de tranen rijkelijk. Met Terzic als lijdend voorwerp.
De manier waarop alles en iedereen in Dortmund omgaat met misschien wel de grootste sportieve teleurstelling in de clubgeschiedenis, vertelt eigenlijk alles over hoezeer Borussia verankerd zit in de harten van de supporters. Met de immense Gelbe Wand als uithangbord, de grootste staantribune in Europa. En op die gele muur staan ook heel wat Nederlanders, verknocht aan BVB.
‘Ik zag mensen om mij heen kapot gaan na het laatste fluitsignaal tegen Mainz’, herinnert Sjoerd Oude Weernink zich. Hij is sinds vorig jaar voorzitter van BVB Fanclub Nederland, officieel erkend door de Duitse voetbalgrootmacht, en staat die middag zoals altijd op de vermaarde Südtribune. In Block 83 om precies te zijn. ‘Het was zo’n diepe teleurstelling voor iedereen, echt onvoorstelbaar. Een zwarte dag in de geschiedenis van de club. Toen ik thuiskwam in Borne ben ik meteen mijn bed ingedoken. Ik was er even helemaal klaar mee, al gaf dat moment met Terzic wel heel goed weer waarom ik verliefd ben geworden op Dortmund en het Duitse voetbal. Want wat er ook gebeurt, de fans zullen je altijd blijven steunen. Wij zijn ongelooflijk trouw en de support is niet normaal. Daar krijg ik iedere keer weer kippenvel van.’
© Bananenflanke.nl
Block 83 op de Gelbe Wand is een vak waarin elke thuiswedstrijd van Dortmund tientallen Nederlandse fanclubleden hun kelen schor schreeuwen. Een beetje schuin boven de fanatieke aanhang, ook wel “Ultras” genoemd. Sjoerd en zijn voetbalvrienden staan er ongeveer tweeënhalf uur van tevoren, om een praatje met anderen te maken en gezamenlijk een biertje te drinken. Het is een van de ingrediënten die het Duitse voetbal zo uniek maken.
‘Een steward is een goede vriend van mij geworden. Ik kan hem altijd bellen of appen als er iets is. Als we elkaar zien geven we elkaar altijd een hand of zelfs een knuffel’, zegt Sjoerd. Hij komt met nog een voorbeeld. ‘In Block 83 staat ook een Spanjaard met Duitse roots. Hij woont op Mallorca en heeft daar zijn eigen bedrijf. Om de twee weken komt hij naar Dortmund. Als ik wat later ben, dan houdt hij mijn plek vrij en andersom gebeurt precies hetzelfde. Er heerst een bepaalde hiërarchie, iedereen let op elkaar. De Gelbe Wand is één grote familie.’
Meer lezen? Bestel dan ons boek!