pijl

Alle ogen gericht op wonderkind Moukoko   

Youssoufa Moukoko viert vandaag, vrijdag 20 november, zijn zestiende verjaardag. Het supertalent van Borussia Dortmund is daardoor speelgerechtigd voor de Bundesliga en wordt de jongste debutant ooit op het hoogste niveau. Wie is dit wonderkind?

bananenflanke Moukoko Orange Pictures
Youssoufa Moukoko. © Orange Pictures

Door Martijn Visscher, 20 november 2020.

Mei 2009. Moukoko kijkt als 4,5-jarige bij zijn grootouders in Kameroen naar de halve finale van de Champions League tussen Chelsea en FC Barcelona. Het kleine mannetje ziet sterren als Lionel Messi, Andrès Iniesta, Frank Lampard en Samuel Eto’o op zijn beeldscherm voorbijflitsen.

Voor het eerst visualiseert Moukoko een bestaan als profvoetballer. Niet wetende dat zijn droom anno 2020 werkelijkheid wordt. In de tussentijd is er veel gebeurd. Zeven jaar geleden begint zijn avontuur in Duitsland, als Moukoko met zijn moeder in Hamburg bij vader Joseph gaat wonen.

Samen zoeken ze naar een passende club voor de talentvolle linkspoot. Hoewel Joseph fan is van Hamburger SV, valt de keuze op rivaal FC St. Pauli. ‘Mijn vader vond dat de jeugdopleiding van St. Pauli op dat moment beter was dan die van HSV’, zegt Moukoko hierover in een interview.

Twee jaar speelt Moukoko in de jeugd van de cultclub. De stap van Kameroen naar Duitsland valt hem aanvankelijk zwaar, maar op jonge leeftijd is hij al vastberaden. De spits wil naar de top. Borussia Dortmund klopt aan de deur en de deal is snel beklonken. Wat volgt is een lawine aan doelpunten.

Moukoko ontpopt zich tot een waar fenomeen en slaat lichtingen over. In de Onder 17 van BVB komt hij tot 90 goals in 56 competitiewedstrijden, in de Onder 19 tot 44 goals in 23 competitiewedstrijden. Met zulke bizarre statistieken groeit zijn bekendheid ook buiten Dortmund. Op Instagram heeft hij inmiddels al 750.000 volgers, zonder ook maar één profduel achter zijn naam te hebben staan.

De spits wordt zoveel mogelijk beschermd door Borussia Dortmund. In samenspraak met zijn ouders komt Moukoko 2,5 jaar niet uit voor nationale jeugdteams. Pas dit jaar draagt hij het Duitse shirt weer, in oefeninterlands van Onder 20 tegen Denemarken.

In juli traint hij voor het eerst mee met het eerste elftal van Dortmund. Moukoko kijkt zijn ogen uit en maakt indruk. Erling Haaland zal later zeggen dat hij op zijn vijftiende bij lange na niet zo goed was als deze Moukoko. Trainer Lucien Favre wrijft in zijn handen en heeft vanaf vandaag een extra optie in de toch al sterk bezette aanval.

Een maand geleden komt Moukoko in het nieuws na de derby van Dortmund Onder 19 tegen de leeftijdsgenoten van Schalke. Hij maakt in Gelsenkirchen een hattrick en wordt vanaf de tribune door een paar idioten racistisch beledigd. Moukoko laat zich niet van de wijs brengen en komt later met een statement op social media.

Deze 16-jarige jongen weet vanaf vandaag nog meer ogen op zich gericht en wordt al vergeleken met de allergrootste voetballers ter wereld. De druk zal alleen maar toenemen. Een scenario Freddy Adu, zogenaamd de nieuwe Pelé, ligt wellicht op de loer. Aan de andere kant, Moukoko heeft bijna alles om wél te slagen.

Zijn debuut maakt hij misschien zaterdag al tegen Hertha BSC. En anders wordt het een week later, of misschien wel twee weken. Hoe dan ook, Moukoko wordt in Duitsland gehypet en zal ook in het buitenland spoedig gespreksonderwerp zijn. Maar let op, soms schiet hij een balletje naast. Want een wonderkind mist ook weleens. Gelukkig maar.