pijl

‘Belachelijk dat Duits voetbal momenteel niet in Nederland is te zien’

bananenflanke SChalke graffiti

Vrijdagavond begint de sterkste Tweede Bundesliga aller tijden met de kraker tussen Schalke 04 en Hamburger SV. Te zien op een Nederlandse zender? Nein! Het is überhaupt nog maar de vraag of Duits voetbal tot het einde van het jaar in ons land ergens live is te volgen.

Dat zit zo. ESPN is de rechten kwijtgeraakt aan de Nordic Entertainment Group, dat vanaf 2022 via streamingdienst Viaplay in Nederland wil gaan uitzenden. Ook onder meer de Formule 1 verhuist naar de Scandinavische partij, waar de bomen tot in de hemel lijken te groeien.

Voor ons als liefhebbers van Duits voetbal maakt het in principe niet zo gek veel uit waar de Bundesliga en de Tweede Bundesliga worden uitgezonden, áls deze competities maar uitgezonden worden. Het vervelende is nu dat er nog altijd onduidelijkheid bestaat over het komende halfjaar.

Twee weken terug kregen we via e-mail keurig antwoord van woordvoerder Nicholas Smith van Nordic Entertainment Group. Onze vraag was uiteraard waar we het Duitse voetbal tot het einde van dit jaar kunnen zien. Met de opmerking dat de Tweede Bundesliga op 23 juli van start zou gaan.

Sublicentie
Smith gaf aan dat men een sublicentie wil gaan verlenen aan een Nederlandse partij tot de introductie van Viaplay in Nederland, begin 2022. Allemaal leuk en aardig, maar tot op heden blijft het angstig stil. Deze week stak een andere woordvoerder, Nahir Aslan, tegenover Totaal TV dezelfde riedel als Smith af.

De ergernis neemt bij ons alsmaar toe, want het lijkt intussen op veel geschreeuw en weinig wol. Het opkopen van de rechten is één ding, maar maak vervolgens je beloften maar eens waar. Welke Nederlandse partij wil nou eigenlijk een halfjaar Duits voetbal uitzenden en daarvoor ook nog betalen?

De Bundesliga start op vrijdag 13 augustus en we wachten in spanning af. De Tweede Bundesliga volgen we voorlopig wel op een andere manier. Gelukkig zendt het Duitse Sat.1 vrijdagavond Schalke 04 tegen Hamburger SV (20.30 uur) live uit.

Het zou de Nordic Entertainment Group sieren om snel open kaart te spelen. Lukt het niet om een sublicentie te verlenen, zorg dan voor een alternatief. Laat ons desnoods ergens een halfjaar gratis kijken. Goed voor het imago en een prima service richting toekomstige abonnees.

Want een halfjaar geen Duits voetbal in Nederland zou echt belachelijk zijn.

Redactie Bananenflanke, 22 juli 2021.