pijl

Chemnitzer FC raakt maar niet verlost van nazi-imago

En wéér was er eens veel te doen rondom Chemnitzer FC. In het Tsjechische Most vielen supporters afgelopen zaterdag op door racistische leuzen en plakkaten. De Oost-Duitse club raakt maar niet verlost van zijn nazi-imago.

 bananenflanke Chemnitz
De aanblik van het stadion van Chemnitzer FC. © Bananenflanke

Door Martijn Visscher, 30 juni 2021.

Het was een treurig beeld, dat afgelopen weekend op social media werd verspreid. Een groep Chemnitz-fans liep door de straten van Most, waar een vriendschappelijk duel met FK Banik Most-Sous op het programma stond, en liet luid en duidelijk van zich horen.

Een lied van de in 2003 opgeheven rechtse rockband Landser werd gezongen en ook de bekende nazigroet ‘Sieg Heil’ kwam voorbij. In het stadion werden plakkaten getoond, met anti-LGBTQ teksten. De verontwaardiging was groot en Chemnitzer FC zag zich zondag genoodzaakt een verklaring naar buiten te brengen.

Daarin werden de acties van de aanhangers scherp veroordeeld. In samenwerking met de politie hoopt de Regionalliga-club de bewuste fans op te sporen om zodoende stappen tegen hen te ondernemen. ‘Wij willen niet door een groep idioten in een hoek worden gedrukt’, zo viel er te lezen.

Het is niet de eerste keer dat Chemnitzer FC te maken heeft met rechts-extremisme. Dieptepunt was de herdenking van neonazi Thomas Haller in het stadion op 9 maart 2019. Haller, mede-oprichter van HooNaRa (hooligans, nazi’s en racisten, red.), was met zijn bedrijf geruime tijd verantwoordelijk voor de veiligheid in het stadion en kreeg, met toestemming van de club, een nogal bijzonder afscheid.

In heel Duitsland leidde de herdenking, voorafgaand aan het duel met Altglienicke, tot hevige kritiek. Speler Daniel Frahn toonde na zijn goal bovendien een shirt met de tekst ‘Support your local Hools’ en kreeg later een geldboete van de club opgelegd.

In augustus 2019 werd de op dat moment geblesseerde Frahn ontslagen, nadat hij zich tijdens het uitduel met Hallescher FC in het uitvak bevond en sympathiseerde met nazi-fans. Thomas Sobotzik, de directeur die de populaire Frahn ontsloeg, hield niet veel later de eer aan zichzelf. Hij was de bedreigingen richting zijn persoon spuugzat.

Een nieuwe fanclub, onder de naam ‘Sektion Vielfalt’, kwam met een tegengeluid. De leden verzetten zich openlijk tegen nazi’s en maakten zich hard voor tolerantie. De regenboogvlag hangt echter al een tijdje niet meer in het stadion, omdat leden zouden worden bedreigd. De initiatiefnemer is verhuisd en bezoekt geen wedstrijden meer.

Er rolden na Frahn geleidelijk meer koppen bij Chemnitzer FC, dat intern een grote schoonmaak doorvoerde. Er werd tevens een medewerker anti-racisme aangesteld, maar Daniel Maaβ gooide begin 2020 de handdoek wegens persoonlijke redenen. Hij zou te weinig steun hebben gevoeld van de club en fans. Martin Ziegenhagen volgde hem op.

Hoezeer het ‘nieuwe’ Chemnitzer FC, in samenwerking met de stad, ook probeert om het nazi-imago van zich af te schudden, het lukt simpelweg niet. De club lijkt nog altijd in de greep te zijn van rechts-radicalen. De voorvallen in Most bevestigen dat beeld.