pijl

Code rood bij Schalke 04, clubleiding maakt zich zorgen

In mei moet de bal weer gaan rollen in de Bundesliga, mits alle instanties groen licht geven. Gebeurt dat niet, dan kan er weleens een hele grote naam in de problemen komen: Schalke 04.

bananenflanke Veltins Arena
Het stadion van Schalke 04. © Bananenflanke

Door Martijn Visscher, 11 april 2020.

‘Ik maak mij grote zorgen om Schalke. Wij hebben geen reserves, zijn niet onaantastbaar als bijvoorbeeld Bayern München. Het stopzetten van de competitie zou catastrofaal zijn.’

De woorden van bestuursvoorzitter Clemens Tönnies, gebezigd in een interview met Welt am Sonntag, dreunen nog altijd na bij de achterban. Niet veel later zet bestuurslid Alexander Jobst nogmaals de boel op scherp. ‘Onze situatie is zeer ernstig. Kritisch zelfs.’

De verantwoordelijken doen deze week op de clubwebsite een beroep op de circa 44.000 seizoenkaarthouders. Of ze alsjeblieft willen afzien van een (gedeeltelijke) teruggave voor de vier resterende thuiswedstrijden, die zonder publiek worden gespeeld.

bananenflanke Schalke1
Fraaie graffiti in Gelsenkirchen. © Bananenflanke

Eerder is er al een akkoord bereikt met de spelersgroep en staf over het inleveren van salaris en uitstel van betalingen. Het geld, zo’n 10 miljoen euro, komt onder meer ten goede aan de 600 clubmedewerkers, die zich zo voorlopig geen zorgen hoeven te maken over hun baan.

Deze maatregelen helpen Schalke slechts voor de korte termijn. De totale schuldenlast van bijna 200 miljoen euro (voornamelijk kredieten bij banken) en geen enkel eigen kapitaal zorgen namelijk voor knallende koppijn nu er niet gevoetbald wordt.

Waar voorheen de inkomsten, onder meer uit de Champions League, en bezittingen afdoende waren om het hoofd boven water te houden, is de situatie momenteel explosief.

De uitgaven aan de spelersgroep bedragen naar verluidt 100 miljoen euro. De verhuurde Nabil Bentaleb (Newcastle) verdient 5 miljoen. De eveneens verhuurde Mark Uth (Köln) en Sebastian Rudy (Hoffenheim) circa 4 miljoen.

Schalke loopt door de veertiende plek van afgelopen seizoen al veel geld mis. Geen Europees voetbal, geringere tv-gelden en afnemende sponsorinkomsten. Het boekjaar 2019 leverde een verlies op van 26 miljoen.

Bovendien lopen er in Gelsenkirchen geen spelers als Leroy Sané, Julian Draxler of Thilo Kehrer meer rond. En dat betekent geen uitgaande transfers van 30, 40, 50 miljoen euro. Sterker, de talentvolle doelman Alexander Nübel loopt straks transfervrij de deur uit richting Bayern München.

Zelf is Schalke ook niet meer in staat om belangrijke aankopen te doen. De uitgaven aan de spelersgroep bedragen desondanks naar verluidt 100 miljoen euro. De verhuurde Nabil Bentaleb (Newcastle) verdient 5 miljoen. De eveneens verhuurde Mark Uth (Köln) en Sebastian Rudy (Hoffenheim) circa 4 miljoen.

bananenflanke Schalke

Door de coronacrisis is het nog maar de vraag of het drietal definitief wordt overgenomen. Zo niet, dan krijgt Schalke een peperdure rekening gepresenteerd. En dan rekenen we de andere zeven verhuurde spelers nog niet eens mee.

Alles bij elkaar opgeteld lijkt Schalke, bij het stopzetten van de Bundesliga, niet ver verwijderd te zijn van een faillissement. Het is voor een groot deel afhankelijk geworden van de tv-gelden, die door de coronacrisis uitblijven.

De uitgesproken zorgen van de clubleiding zeggen voldoende. Het is code rood bij Schalke, dat een hervatting van de competitie stiekem met gejuich zal ontvangen.