pijl

De bal ligt nu bij de spelers, staf en fans

Vanaf 16 mei rolt de bal weer in de Bundesliga en Tweede Bundesliga. Een overwinning voor alle betrokkenen. Tegelijkertijd wordt nu meer dan ooit verantwoordelijkheid gevraagd. Een commentaar.

bananenflanke 20191109 142047 resized
Voetbal in een leeg stadion is de nieuwe realiteit. © Bananenflanke

Salomon Kalou ging maandag live op Facebook, schudde in de kleedkamer van Hertha BSC handen met medespelers, filmde een coronatest met Jordan Torunarigha en zong aanstootgevend over het coronavirus.

De beelden gingen viral en een rel was geboren, enkele dagen vóór de beslissing vanuit de politiek om toch groen licht te geven voor de herstart van de Bundesliga.

De oliedomme Kalou, toch al 34 jaar, werd logischerwijs geschorst door Hertha BSC, maar het incident maakte pijnlijk duidelijk hoezeer een dichtgetimmerd plan afhankelijk is van de uitvoering.

Zelfdiscipline wordt gevraagd in een tijd waarin vele ogen vanuit de gehele wereld gericht zullen zijn op de Bundesliga.

Daar ligt nu de grootste uitdaging voor alle betrokkenen. De Deutsche Fussball Liga (DFL), met de uitstekende Christian Seifert als uithangbord, heeft de weg naar een afronding van de Bundesliga geplaveid. De tv-gelden stromen weer, clubs kunnen overleven.

Het woord is nu aan spelers, staf en ook fans. Geen uitgelekte video’s meer, geen overtreding van de regels tijdens wedstrijden (denk aan handen schudden en onderling afstand houden op de reservebank) en geen verzamelingen van supporters buiten het stadion zoals eerder bij Borussia Mönchengladbach tegen FC Köln.

Zelfdiscipline wordt gevraagd in een tijd waarin vele ogen vanuit de gehele wereld gericht zullen zijn op de Bundesliga. Als dat niet gebeurt, dan kan de stemming weleens heel snel omslaan en halen de critici alsnog hun gelijk. En in dat geval is de schade niet te overzien.

Redactie Bananenflanke, 8 mei 2020.