pijl

De dag waarop Oliver Kahn een golfbal op z’n kop krijgt: ‘Blut, Blut!’

Het is vandaag precies twintig jaar geleden dat voormalig doelman Oliver Kahn - u weet wel, die goalie met zijn norse blik en lange goudblonde lokken - in Freiburg getroffen wordt door een object, gegooid vanuit het publiek. Over de dag waarop een golfbal meer impact heeft dan een voetbal.

bananenflanke Kahn golfbal
Een hevig bloedende Kahn overhandigt de golfbal aan de scheidsrechter. © imago images / Pressefoto Baumann

Door Alexander Drost, 12 april 2020.

Plots wijzen de spelers van Bayern naar hun strafschopgebied. Scheids, zie je dat dan niet?! Er zijn 88 minuten gespeeld. Der Rekordmeister leidt in het Schwarzwald-Stadion met 1-2. Daar ligt Kahn op de grond. Een teamgenoot komt aangesneld. Dan draait de doelman een kwartslag, waardoor hij met z’n gezicht vol in het gras ligt.

Dat Olli boos is, blijkt een tel later. Woest staat Der Titan op. Pure, blinde woede. De linkerhandschoen aan het oog. Wit wordt rood. ‘Blut, Blut!’ roept de commentator. Scheidsrechter Uwe Kemmling en tal van spelers voegen zich bij de doelman.

Kahn snelt dan plots naar de achterlijn. Hij pakt het gegooide object en geeft dit aan de scheidsrechter. ‘Ein Golfball ist es gewesen, der ihn getroffen hat’, schreeuwt de commentator, hoorbaar van de leg.

Bekijk hieronder de beelden van het incident.

Dan komt trainer Ottmar Hitzfeld raaskallend in beeld. Hij maant de arbiter, die het spel even heeft stilgelegd, tot stoppen. We gaan zo niet verder. ‘Schluss, Aus!’, roept de commentator.

Ondertussen blijft Kahn in sneltreinvaart over het veld rennen. Het is niet duidelijk waarom hij zo’n haast heeft, nu de wedstrijd er toch bijna op zit. Is het zijn winnaarsmentaliteit en wil hij snel doorspelen? De artsen van Bayern kunnen toch ook naar hem toe komen? Vol adrenaline voegt hij zich ter hoogte van de zijlijn bij de medische staf van Bayern.

Ploeggenoot Stefan Effenberg, ook bekend om z’n blonde manen, gaat in overleg met Hitzfeld. Even later wil de middenvelder het keepersshirt aantrekken, omdat Bayern geen wissels meer mag doorvoeren.

De spelers en staf van Bayern München vinden het mooi geweest en willen dat de wedstrijd klaar is. Toch wordt er doorgespeeld. Bayern wint met 1-2 van Freiburg. De ballengooier wordt uiteindelijk gepakt. Hij krijgt een stadionverbod en een sociale werkstraf. De club krijgt een boete.

Ondanks alle commotie wordt de wedstrijd uitgespeeld. Oliver Kahn laat zien dat hij wel tegen een stootje kan. Met een bebloed hoofd en shirt maakt hij de minuten vol.

Een dag later doet alleen een pleister op de wond bij Kahn herinneren dat het incident plaatsvond. Of hij er last van heeft? 'Nog geen hoofdpijn.'

De dader
Inmiddels is de lokale politie in actie gekomen. Een persoon met een zwart-wit geblokt houthakkersshirt en een muts wordt meegenomen.

Twee dagen na de wedstrijd wordt duidelijk dat een zestienjarige scholier de golfbal heeft gegooid, uit woede om de vermeende partijdigheid van de scheidsrechter. Hij wordt gepakt, mede dankzij oplettende Freiburg-fans. De club heeft een beloning van 500 euro voor het vinden van de dader beschikbaar gesteld.

De scholier toont zich berouwvol en wordt veroordeeld tot een sociale werkstraf van 30 uur. Ook krijgt hij een stadionverbod met een duur van 5 jaar. De club krijgt een boete van 38.000 euro.

Drie dagen na het bewuste incident staat Kahn, met hechtingen, weer in het doel van Bayern in de stadsderby tegen 1860. Onvermurwbaar.

Volg ons ook op Twitter en Instagram!