pijl

De mooiste momenten van Van der Vaart in HSV-shirt

Rafael van der Vaart krijgt zondag het afscheid dat hij verdient. In Hamburg, bij zijn HSV. De club waar hij tussen 2005 en 2008 en tussen 2012 en 2018 onder contract stond.

‘Ik ben nog nooit zo nerveus geweest’, liet Van der Vaart zich in aanloop naar het duel tussen Rafa’s HSV Stars en Rafa’s All Stars ontvallen. ‘Hamburg is mijn tweede thuis. Ik heb hier veel fantastische wedstrijden gespeeld.’ Om precies te zijn 199 officiële duels, waarin hij 66 keer scoorde en 55 keer een assist voor zijn rekening nam.

Hieronder een overzicht van enkele van zijn mooiste momenten in het shirt van Hamburger SV.

24 september 2005: Hamburger SV – Bayern München 2-0
Van der Vaart slaagde er in zijn eerste seizoen in om met HSV twee keer te winnen van Bayern München. Zijn eerste doelpunt in het Volksparkstadion vierde hij uitgerekend tegen ‘Der Rekordmeister’. Van der Vaart scoorde de 1-0 en kon meteen niet meer stuk bij de fans.

Een seizoen later maakte Van der Vaart een van zijn mooiste treffers in dienst van HSV. En weer was Bayern München de tegenstander. In München verraste hij Oliver Kahn met een prachtige uithaal. HSV zou met 1-2 winnen.

29 september 2005: FC Kopenhagen – Hamburger SV 0-1
Van der Vaart drukte kort na zijn komst andermaal zijn stempel. Op bezoek bij FC Kopenhagen stond een ticket voor de groepsfase van de UEFA Cup op het spel. In Hamburg werd het 1-1, in Denemarken stond het vlak voor tijd 0-0. Uitschakeling dreigde, maar de emotionele wedstrijd, met onder meer rood voor Khalid Boulahrouz, kende een voor HSV prachtige ontknoping. In de laatste minuut kregen de Noord-Duitsers een penalty. Van der Vaart nam zijn verantwoordelijkheid en schoot raak.

19 augustus 2007: Hamburger SV – Bayer Leverkusen 1-0
Enkele dagen na de beroemde foto van Van der Vaart met Valencia-shirt, moest hij in het Volksparkstadion aantreden tegen Bayer Leverkusen. Alle ogen waren gericht op Van der Vaart. De frêle linkspoot maakte zijn slippertje goed door vanaf de stip de winnende treffer te maken. Het publiek sloot ‘VdV’ weer in de armen en zo kreeg de Valencia-soap toch nog een happy end. 

22 augustus 2008: Osasuna – Hamburger SV 1-1
HSV stond op de drempel van het bereiken van de Champions League. Alleen Osasuna kon het feest nog verpesten. Na de 0-0 in Hamburg werd het uiteindelijk 1-1 in Spanje, door een gelijkmaker van Nigel de Jong. En dus gingen alle remmen los. ‘Onze trainer Thomas Doll zei na afloop: je krijgt een geldboete als je vannacht in het hotel verblijft. Ik heb volgens mij niet geslapen. De volgende dag stapte iedereen met een zonnebril op het vliegtuig in’, aldus Van der Vaart op de HSV-website.

1 juni 2015: Karlsruher SC – Hamburger SV 1-2
Zijn laatste wedstrijd in het shirt van HSV was er gelijk één om nooit te vergeten. Karlsruher SC leek in de play-offs zeker van promotie, maar in blessuretijd werd de 1-0 voorsprong toch nog weggegeven. Van der Vaart ging achter een vrije trap staan, maar het was uiteindelijk ploeggenoot Marcelo Diaz die de trekker overhaalde. In de verlenging stelde Nicolai Müller lijfsbehoud veilig voor HSV.

 

De afscheidswedstrijd van Rafael van der Vaart wordt zondag live uitgezonden door de Duitse zender NDR, vanaf 14.45 uur. Op NDR.de is een livestream te bekijken. Ook Ziggo Sport zendt het duel uit. Onder anderen Ailton, Heiko Westermann, Mark van Bommel, Arjen Robben, Robin van Persie, Wesley Sneijder en Louis van Gaal zijn aanwezig.