pijl

De opmerkelijke reis van FC Heidenheim en Frank Schmidt

Een kleinduimpje in de Bundesliga, maar groots in daden. Het verhaal van FC Heidenheim heeft allang legendarische proporties aangenomen en kan eigenlijk alleen maar mooier worden.

bananenflanke Frank Schmidt Unkaputtbar
Frank Schmidt schreef een boek over zijn mooie jaren bij Heidenheim: Unkaputtbar.

Door Alexander Drost, 19 augustus 2023.

Ga maar na: in 2007 speelt de club nog in de Oberliga. Dit weekend volgde het debuut op het allerhoogste niveau van Duitsland. En misschien wel het allermooiste? Trainer Frank Schmidt is eigenhandig verantwoordelijk voor deze opmerkelijke opmars. 

Unkaputtbar
In september van 2007 neemt Schmidt de honneurs bij Heidenheim waar. Hij vervangt Dieter Märkle en aanvankelijk is dat allemaal maar tijdelijk. Nu zit hij er nog steeds. Zijn lange opmars is, zeker in het hedendaagse voetbal, welhaast uniek. Het gebeurt niet vaak dat een trainer, veelal toch een passant, zo lang op zijn trainerspost blijft zitten. Maar je ziet; wie successen boekt en zegeviert kan best wel eens lang blijven zitten. Schmidt is daar het voorbeeld van. Hij heeft een boek geschreven over zijn voetbalreis en noemde het 'Unkaputtbar'. 

Twee ezels
Bij FC Heidenheim zijn ze lekker gewoon gebleven. In Duitsland wordt de club vaak een dorpsclub genoemd. Een wat grijze muis, weinig spannend. Dit is overigens tegen het zere been van Schmidt. Want provinciestad Heidenheim telt zo'n 50.000 inwoners en is allesbehalve een dorp. Bovendien is het verhaal allesbehalve saai. Hoe dan ook; de successen tellen en zijn niet te onderschatten. Heidenheim werkt met een begroting van zo'n 50 miljoen euro. In Nederland sta je dan al gauw net onder de top. In het stadion passen tegenwoordig 15.000 toeschouwers en er zijn plannen voor verdere uitbreiding. Voor je beeld: in de beginjaren van Schmidt, toen de club op amateurniveau speelde, waren er alleen een kleine tribune, een sintelbaantje, twee toekijkende ezels (geen grap!) en een paar honderd man publiek. 

Bananenflanke Podcast
Voor ons was het reden om een podcast op te nemen over dit opmerkelijke verhaal. Een verhaal waarvan je eigenlijk helemaal niet wil dat het opmerkelijk is. Frank Schmidt en Heidenheim, het is een waar sprookje in deze tijd. Het is lastig te voorspellen wat je dit seizoen kunt verwachten van Heidenheim. Schmidt heeft als doel gesteld om drie ploegen onder zich te houden. Handhaving dus. Volkomen logisch. Lukt dat niet, dan doet dat helemaal niets af aan het mooie verhaal.