pijl

Deutsche Fußballroute: voetbal en vertier komen samen

Zodra het coronavirus niet meer overal rondwaart en onder controle is, kunnen de vele Nederlandse liefhebbers van Duits voetbal zich weer gaan verheugen op het bezoeken van stadions over de grens. De Deutsche Fußballroute in Noordrijn-Westfalen is een aanrader voor wie iets meer tijd heeft.

bananenflanke Tivoli
Het stadion van Alemannia Aachen. © Bananenflanke.nl

Door Martijn Visscher, 20 februari 2021.

Stap in de auto en laat je meevoeren langs vijftien steden met een duidelijke voetbalsignatuur. De reis begint in Aken, waar je vervolgens aan de hand van een app naar elk stadion wordt geleid. Alemannia is een echte cultclub, die inmiddels ver is weggezakt op de voetballadder. Maar ondanks dat er in Aken op het vierde Duitse niveau wordt gespeeld, is het Tivoli-Stadion een plaatje. Tijd over? Bezoek dan vooral ook even de Dom, het historische stadhuis of de Elisenbrunnen.

Via Aken beland je in Keulen, een van de mooiste steden in Duitsland. De carnavalsstad verwelkomt jaarlijks miljoenen toeristen, die zich vergapen aan de Dom en de Altstadt met de Alter Markt als middelpunt. 1. FC Köln is de voetbaltrots van vele inwoners en een bezoek aan het RheinEnergieStadion, met plaats voor 50.000 toeschouwers, is een must. Neem een rondleiding of laat je tijdens een wedstrijd onderdompelen in een heerlijke sfeer.

Leverkusen is de derde stop en daar is de invloed van chemieconcern Bayer nog altijd voelbaar. Ook bij de voetbalclub, die al sinds 1904 door het leven gaat als Bayer Leverkusen. Nederlander Peter Bosz is er trainer en de BayArena is een architectonisch kunstwerk. Rijd verder via Mönchengladbach en Krefeld en maak een volgende stop in Düsseldorf, de hoofdstad van Noordrijn-Westfalen.

bananenflanke Fortuna stoeltjes1
De kleurrijke stoeltjes in het stadion van Fortuna Düsseldorf. © Bananenflanke.nl

Ook in het prachtige Düsseldorf kom je als bezoeker aan je trekken. Moderne architectuur, talloze musea en oneindig veel winkelstraten, met de Königsallee als luxe visitekaartje, zijn slechts een paar voorbeelden. Fortuna Düsseldorf komt momenteel uit op het tweede Duitse niveau en is bespeler van de Merkur Spiel-Arena, met zijn kleurrijke stoeltjes. De leden van de bekende Duitse rockband Die Toten Hosen worden gerekend tot de prominentste fans. De muzikanten waren zelfs een keer shirtsponsor.

Iets richting het oosten smul je van het unieke stadion van het afgegleden Wuppertal. Een voetbaltempel uit vervlogen tijden met op de achtergrond de karakteristieke Schwebebahn, de zweeftrein die als tram dient. In het Ruhrgebied val je van de ene verbazing in de andere. Duisburg, Oberhausen, Essen, Gelsenkirchen, Bochum en Dortmund. Echte voetbalsteden met daarnaast ontelbare attracties.

bananenflanke Gluckauf Kampfbahn
De Glückauf-Kampfbahn in Gelsenkirchen, het oude stadion van Schalke 04. © Bananenflanke.nl 

Enkele tips: de dierentuin in Duisburg, museum Folkwang in Essen met werken van onder anderen Vincent van Gogh, de Glückauf-Kampfbahn (oude stadion van Schalke 04) in Gelsenkirchen en het uitgaansgebied de Bermuda3Eck in Bochum. Vergeet ook zeker niet het nationale voetbalmuseum in Dortmund te bezichtigen, waarin de geschiedenis van het Duitse voetbal op fraaie wijze wordt tentoongesteld.

Heb je nog geen genoeg van de Deutsche Fußballroute? Sluit dan af in Münster en Bielefeld. Relax na je bezoek aan het stadion van Preussen Münster aan de Aasee aan de rand van de binnenstad en wandel vervolgens door de schitterende Altstadt met de Prinzipalmarkt als kloppend hart. Aan de rand van het Teutoburger Wald parkeer je de auto in Bielefeld, met Arminia als uithangbord. Hier eindigt de reis, die je, als je zeeën van tijd hebt, met een uitgestippelde route zelfs met de fiets kan afleggen. Viel Spaß!

Meer informatie over de Deutsche Fußballroute NRW: www.deutsche-fussballroute.de