pijl

Dorpsclub SV Sandhausen verbaast iedere keer weer

SV Sandhausen is een van de weinige clubs die in de Tweede Bundesliga niet tot de verbeelding spreekt. Vaak wordt de dorpsclub, die al sinds 2012 op het tweede niveau actief is, bestempeld als lelijk eendje. Maar is dat wel terecht? Een korte kennismaking.

Door Martijn Visscher, 20 juli 2021.

Iets meer dan 15.000 mensen wonen in Sandhausen, een plaats gelegen in de deelstaat Baden-Württemberg, onder de rook van de toeristische trekpleister Heidelberg. Net zoveel toeschouwers passen in het Hardwaldtstadion. Een bijzonder bouwwerk, met aan een van de lange zijdes twee afzonderlijke tribunes naast elkaar.

Sandhausen is de club waar Hansi Flick groot geworden is. De huidige bondscoach van Duitsland speelt er in de jeugd en maakt vervolgens de overstap naar het eerste elftal, dat op dat moment in de Oberliga uitkomt. In 1985 neemt Bayern München de dan 20-jarige middenvelder over. In het shirt van Bayern verovert Flick vervolgens vier landstitels.

Er zijn niet zo gek veel bekende voetballers die in het shirt van Sandhausen tegen een bal hebben getrapt. Een van hen is Franz “Bulle” Roth, die begin jaren tachtig door de club uit zijn pensioen wordt gehaald. Roth heeft dan al onder meer vier landstitels en drie keer de Europa Cup I met Bayern achter zijn naam staan. Bij Sandhausen houdt hij het slechts acht wedstrijden vol.   

Ronald Hoop en Jesper Verlaat zijn de twee Nederlanders die het zwart-wit in het verleden hebben gedragen, maar veel indruk kunnen ze niet maken. In de huidige selectie zijn Nils Röseler (ex-Twente en -VVV) en Dennis Diekmeier (ex-HSV) de bekendste namen. Met de toch wel verrassende komst van spits Pascal Testroet van Erzgebirge Aue mikt Sandhausen dit seizoen op meer goals.

Dikke pil
In het boek ‘100 Jahre SV Sandhausen 1916-2016’ staat de geschiedenis van de club minutieus beschreven. Ik tikte de dikke pil van 360 pagina’s jaren geleden op de kop bij een bezoek aan de dorpsclub. Eerlijkheidshalve moet ik zeggen dat het plastic omhulsel er pas vrij recentelijk af is gegaan. Onterecht, want auteur Andreas Ebner heeft er een fraai boekwerk van gemaakt.

Zo komen de amateurkampioenschappen van 1978 en 1983 ter sprake en de gedenkwaardige bekerwedstrijden tegen Borussia Dortmund (kwartfinale in 1986) en vooral die tegen VfB Stuttgart, dat in 1995 aantreedt met ‘das Magische Dreieck’: Giovane Elber, Fredi Bobic en Krassimir Balakov.

Het is de eerste ronde van de DFB-Pokal en Stuttgart moet na een rode kaart voor Nederlander Frank Verlaat al vroeg verder met tien man. Het duel eindigt uiteindelijk in 2-2 en wat volgt is een legendarische strafschoppenserie. Pas na 26 penalty’s valt de beslissing, in het voordeel van Sandhausen.

Uiteraard wordt er ook ruim aandacht besteed aan de promotie naar de Tweede Bundesliga in 2012. Een huzarenstukje voor zo’n kleine vereniging. Nog knapper is dat Sandhausen nu al bijna tien jaar onafgebroken op het tweede niveau present is. Weliswaar altijd eindigend in het rechterrijtje, maar dat maakt de prestatie er niet minder om.

Sandhausen mag dan door velen nog altijd worden gezien als een grijze muis, maar feit is dat de dorpsclub met bescheiden middelen al geruime tijd een woordje meespreekt in het Duitse profvoetbal. En dat is een groot compliment waard.