pijl

Dost-scenario ligt op de loer bij Weghorst

‘Heel teleurstellend’, was het enige dat Wout Weghorst na het duel met Werder Bremen kwijt wilde over het uitblijven van een oproep voor het Nederlands elftal.

bananenflanke Weghorst
Wout Weghorst in het shirt van Oranje. © Orange Pictures

Redactie Bananenflanke, 21 maart 2021.

De 28-jarige spits van VfL Wolfsburg maakte in Bremen alweer zijn zeventiende competitietreffer van dit seizoen. Onderverdeeld in vier goals met het hoofd, twee met zijn linkervoet en elf met zijn rechtervoet. Daarnaast staan er zes assists achter zijn naam.

Weghorst kreeg vrijdag een belletje van bondscoach Frank de Boer, die hem poogde uit te leggen waarom hij opnieuw niet tot de definitieve selectie van Oranje behoorde. Maar de boodschap kwam niet aan. ‘Heel teleurstellend’, herhaalde Weghorst nog maar een keer voor de camera van de ARD.

EK uit zicht
De kans lijkt steeds groter dat het EK, het grote doel van Weghorst, aan zijn neus voorbijgaat. De Boer ging in het persbericht van de KNVB in op de afwezigen Quincy Promes en Marco Bizot, maar over Weghorst geen woord. Een teken aan de wand.

Ondertussen blijft Weghorst maar scoren voor Wolfsburg, dat hard op weg is naar directe plaatsing voor de Champions League. Sinds zijn komst van AZ in 2018 heeft de Tukker al 50 doelpunten gemaakt in de Bundesliga: 17 in zijn eerste seizoen, 16 in zijn tweede en dit seizoen dus al 17.

Als Weghorst een Duitser zou zijn geweest, dan had hij ongetwijfeld een oproep gekregen. En zou het EK binnen handbereik hebben gelegen. Maar in Nederland wordt het werkpaard uit Borne genegeerd. Een werkpaard dat het maximale uit zijn carrière haalt.

Zijn loopbaan vertoont parallellen met die van Bas Dost. Zelfde type spits, dezelfde clubs (Emmen, Heracles, AZ en Wolfsburg) en een echte winnaarsmentaliteit. Maar een haat-liefdeverhouding met Oranje. Dost bedankte in 2018. Oranje maakte hem ongelukkig. Het was vechten tegen de bierkaai.

Een dergelijk scenario ligt nu ook op de loer. Weghorst kwam tot dusver tot 47 minuten in het Nederlands elftal, verdeeld over vier duels. Op basis van drie seizoenen Wolfsburg verdient hij een eerlijke kans in Oranje. Die lijkt er niet te komen.

En dus zal het in het hoofd van Weghorst spoken. Ach, was hij maar een Duitser…