pijl
  1. Je bent nu hier:
  2. Home
  3. /
  4. Achtergrond
  5. /
  6. Du und dein VfL

Du und dein VfL

VfL Bochum speelt vanavond in de DFB-Pokal een thuiswedstrijd tegen Bayern München. Herman Nijman schreef een verhaal over de beroemdste fan van de club: Herbert Grönemeyer.

Er is geen voetbalclub, of ze hebben wel een ‘bekende’ supporter. Elton John heeft Watford groot gemaakt als fan en voorzitter. Die jongens van Gallagher en Oasis – al dan niet ruzie makend – hebben met Manchester City en Gerard Wiekens in de krochten van het Engelse voetbal rondgelopen. Ajax heeft Jack van Gelder (sorry, die is flauw), FC Volendam heeft Jan Smit. PEC Zwolle koketteert met Sticks. En Erben Wennemars.

Herbert – ‘Herbie’ – Grönemeyer is geboren in Göttingen, maar een kind van Bochum. Inmiddels is hij de artiest die in Duitsland de meeste cd’s verkoopt – of downloads, of hoe je het ook wilt noemen - voor zijn stadionconcerten zijn kaarten nauwelijks te krijgen (en bijna niet te betalen).

bananenflanke Bochum

Het Ruhrstadion. © Bananenflanke.nl

Maar de doorbraakelpee van de man die niet zingen kan – hij zegt het zelf – komt uit 1984 en heet 4630 Bochum, met de postcode voor de plaatsnaam. Het eerste nummer van de plaat heet ook Bochum, en je kan het voor iedere thuiswedstrijd van de club in het Ruhrstadion standaard meebrullen.

Met deze strofe:

Machst mit ‘nem Doppelpass

Jeden Gegner nass

Du und dein VfL

Grönemeyer heeft de beste jaren van VfL Bochum in de Bundesliga meegemaakt. De club met de bescheiden structuur stond jarenlang als ‘Unabsteigbar’ bekend en speelde Europees voetbal in shirts met alle kleuren van de regenboog erop, aangepraat door de sponsor. Het was niet om aan te zien, het is cult geworden.

bananenflanke Bochum1

Ook in de Tweede Bundesliga trekt Bochum veel fans. © Bananenflanke.nl

Natuurlijk is VfL Bochum onderhand gedegradeerd en verdwenen in de grijze middenmoot van de Tweede Bundesliga. Herbert Grönemeyer is als Duitse wereldster uitgeweken naar Londen, maar woont onderhand in Berlijn. Aan de Castroper Strasse komt hij altijd terug. In april nog, als de club de grens van 10.000 leden heeft gebroken. In een overmoedige bui heeft Herbie geroepen dat hij in dat geval zijn lied voor de tjokvolle Ostkurve zal zingen.

Nou, dat hebben ze geweten. Als co-commentator van een tv-station gaat hij tijdens de wedstrijd die volgt dusdanig uit zijn dak, dat zingen even niet meer aan de orde is, de stembanden zijn gesloopt. En dat voor een late 3-2 tegen Greuther Fürth, in een wedstrijd die er nauwelijks nog toe doet.

Doe ons zo’n supporter!

Volg ons ook op Twitter en Instagram!