pijl

Duits voetbalicoon Heynckes 75 jaar

Jupp Heynckes is een grootheid in het Duitse voetbal. De voormalig voetballer en trainer, geboren in Mönchengladbach, is vandaag 75 jaar geworden.

Door Alexander Drost, 9 mei 2020.

Snel, behendig en een echte doelpuntenmaker. In zijn carrière als voetballer speelt Josef 'Jupp' Heynckes bij twee clubs. Hij begint zijn loopbaan in zijn geboortestad, bij Borussia Mönchengladbach. Na drie seizoenen, met daarin 45 doelpunten in 82 duels, verkast de aanvaller naar Hannover 96. Daar speelt hij van 1967 tot 1970, om vervolgens terug te keren naar ‘zijn’ Gladbach. Een succesperiode breekt aan.

Bij Die Fohlen keert Heynckes terug in een kampioensploeg. Terwijl hij bij Hannover speelt, wordt de club van zijn geboortegrond kampioen van Duitsland. In het seizoen van zijn terugkeer wordt de club andermaal kampioen.

Met Gladbach volgen daarna ook internationale successen. De UEFA Cup-finale van 1973 gaat verloren, maar in 1975 is het wel raak. FC Twente moet het over twee duels afleggen tegen Die Fohlen. Na een 0-0 gelijkspel in Duitsland, wint Gladbach met liefst 1-5 in Enschede. Heynckes maakt er drie.

In zijn tijd als speler wordt Heynckes nog drie keer kampioen, wordt hij twee keer topscorer van de Bundesliga en wint hij de DFB-Pokal. Het zijn gouden jaren voor ‘Jupp’, want in 1972 wordt hij met West-Duitsland Europees kampioen, waarna in 1974 het WK een prooi is voor Die Mannschaft. In 1978 is hij met vijf treffers medeverantwoordelijk voor de 12-0 zege op Borussia Dortmund. De grootste overwinning ooit in de Bundesliga.

Op zijn 33ste wordt Heynckes trainer hoofdtrainer van Borussia Mönchengladbach. Steevast doet zijn ploeg het in de jaren daarop goed, maar een titel zit er niet in. Daarna maakt hij de gevoelige overstap naar Bayern München, de club waarvoor hij tot 2018 in liefst vier periodes trainer is geweest. Tussendoor is hij hoofdverantwoordelijke bij Athletic Bilbao, Eintracht Frankfurt, Tenerife, Real Madrid, Benfica, weer Bilbao, Schalke 04, terug bij Gladbach, en Leverkusen.

Als trainer wint hij in 1998 de Champions League met Real Madrid en in 2013 met Bayern, het jaar van de treble. Verder wordt hij onder meer vier keer kampioen van Duitsland.

Hoewel het voetbal verandert, blijkt Heynckes als een dinosaurus de veranderingen te trotseren. ‘Jupp’ is van de oude stempel, maar drukt daarmee ook in het moderne tijdperk fraaie prestaties af op zijn cv.