pijl

Duitsland-Argentinië: vijf jaar na de 'Traumtor' is alles anders

Met Duitsland-Argentinië staat woensdagavond een heuse klassieker op het programma én tevens een herhaling van de WK-finale van 2014, toen Mario Götze 'Die Mannschaft' in de verlenging met zijn 'Traumtor' naar de wereldtitel schoot. Nu, ruim vijf jaar later, is alles anders.

Door Jeroen van der Zanden, 9 oktober 2019.

‘Het was duidelijk dat deze dag een keer zou komen’, zei bondscoach Joachim Löw dinsdag op zijn persconferentie voor de vriendschappelijke interland van woensdagavond in Dortmund. Waar hij op doelde: voor het eerst sinds de WK-finale tegen Argentinië staat er geen enkele speler in de basis die er destijds bij was.

De opgeroepen Manuel Neuer en Toni Kroos waren nog de enigen die er vijf jaar geleden bij waren, maar Neuer zit tijdens het oefenduel op de bank en Kroos moest afhaken met een blessure. De rest van de spelers was er in 2014 niet bij.

De weg naar het 'nieuwe' Duitsland werd ruim een jaar geleden al ingeslagen door Löw, toen hij na het debacle van het WK in Rusland afscheid besloot te nemen van een aantal ervaren krachten, terwijl anderen zélf bedankten voor de nationale ploeg.

In eerste instantie haakten Mesut Özil, Mario Gómez en Sami Khedira af en later werd ook geen beroep meer gedaan op grote namen als Mats Hummels, Jérôme Boateng en Thomas Müller.

En nu volgt - voor het eerst dus zonder internationals die erbij waren in de WK-finale vijf jaar geleden - een nieuwe test voor het 'nieuwe' Duitse elftal, dat nog een beetje zoekende is. Dat bleek een maand geleden wel tegen Oranje, toen met 2-4 werd verloren.

‘In de finale van 2014 was het buigen of barsten. Wat WK's betreft heb ik goede herinneringen aan Argentinië’, keek Löw op zijn perspraatje vooruit naar het duel met de Argentijnen, die het zonder Lionel Messi moeten doen.

Löw en wedstrijden tegen Argentinië op het WK zijn voor de Duitsers inderdaad een goede combinatie, want naast de finale van vijf jaar geleden troffen beide landen elkaar ook in de kwartfinale van het WK in 2010. Het resultaat: 4-0 voor Duitsland.

In een verder verleden stonden beide landen onder meer tegenover elkaar in de finale van het WK van 1990 (1-0 voor Duitslad) en het WK van 1986 (3-2 voor Argentinië).

En nu volgt dus een nieuwe test tegen het land waar veel mensen met Duitse voorouders wonen. Dat blijkt ook uit de Argentijnse selectie, waarin Gremio-verdediger Walter Kannemann is opgenomen.

Ten opzichte van de laatste ontmoeting tussen Duitsland en Argentinië hebben onze oosterburen iets goed te maken, want na het WK van 2014 waren de Zuid-Amerikanen tijdens een oefenduel in Düsseldorf met 2-4 te sterk.

Het Duitse voetbal kan überhaupt een goed resultaat tegen de Argentijnen gebruiken. Slechts twee van de eerdere elf thuiswedstrijden tegen Argentinië werden gewonnen: in 1979 en 1988.

De thuisfans hopen dus voor het eerst in 31 jaar weer te kunnen juichen in 'Der Länderspiel-Klassiker'.

Volg ons ook op Twitter en Instagram!