pijl

Een nieuw seizoen, nieuwe shirts. De top 10 van Milco

Vandaag begint een nieuw seizoen in de Bundesliga, 2. Bundesliga en de 3. Liga. Een nieuw seizoen betekent nieuwe spelers, nieuwe trainers en natuurlijk nieuwe shirts. Bananenflanke-redacteur Milco Scheper heeft zijn top 10 samengesteld.

 

Door Milco Scheper, 18 september 2020.

Een voetbalshirt blijft voor velen iets magisch hebben. Sommige shirts zijn zo lelijk dat ze een cultstatus verwerven en je er stiekem toch een beetje van gaat houden. Andere shirts schitteren in strak design en zijn simpelweg een lust voor het oog. In het Duitse voetbal hebben tal van pracht- en cultshirts de revue gepasseerd. In de verschillende Duitse Liga's zijn deze zomer ook weer tal van nieuwe shirts gepresenteerd.

10: VFB Stuttgart (Thuis)
Er zijn weinig shirts in het Duitse voetbal die zo sprekend zijn als die van VfB Stuttgart. Het witte shirt met horizontale rode baan is bijna net zo kenmerkend als het design van het wereldberoemde Ajax-shirt. Aan de kledingfabrikant de taak om die authenticiteit van zo’n shirt te bewaken. Het is Jako dit seizoen dan ook gelukt om weer een prachtshirt af te leveren. Het enige kritiekpuntje is het Jako-logo op de mouw. Er is dus ruimte voor verbetering, maar ga zo door Jako, we zijn er bijna.

 

9: Eintracht Frankfurt (Uit)
Vaak dienen de uitshirts van voetbalclubs als marketinginstrument van de grote kledingmerken als Nike en Adidas. De meest gekke prints en patronen worden uit de kast gehaald om zo de aandacht te vestigen op het kledingmerk. In het geval van Eintracht Frankfurt en Nike is dit niet het geval. Dit uitshirt is een gevalletje schoonheid in eenvoud. De clubkleuren van Frankfurt worden in dit shirt vertegenwoordigd en als fan mag je trots zijn op dit shirt. Je hoeft niet twee keer te kijken: dit is een Eintracht Frankfurt-uitshirt.

 

8: FSV Mainz (Thuis)
Denk ik aan Mainz, dan denk ik aan het carnavalsshirt. Elk seizoen lanceert de club uit de deelstaat Rheinland-Pfalz een vrolijk en opvallend shirt ter ere van het zo geliefde carnavalsfeest. Wat mij betreft komt die liefde voor carnaval ook al terug in het reguliere uit- en thuisshirt van Mainz. In de nek van het shirt kun je het stadswapen van Mainz terugvinden, een verwijzing naar de liefde tussen stad en club. Het thuisshirt van Mainz durft dit seizoen iets anders te doen en geeft ons het hele jaar door alvast een voorproefje van hun kenmerkende carnavalsshirt.

 

7: SV Meppen (Uit)
Waar het shirt van Mainz een kleine verwijzing heeft naar de thuisstad, pakken ze het bij SV Meppen iets groter aan. Het hele shirt is een verwijzing naar de stad Meppen. De kleuren geel en rood zijn overduidelijk geïnspireerd op het wapen van de stad uit het Emsland.

 

6: Borussia Dortmund (Thuis)
Je bent er gek op, of je hebt er een hekel aan. Het nieuwe thuisshirt van Borussia Dortmund is dit seizoen flitsend te noemen. Vanaf het eerste moment viel dit shirt bij mij in de smaak. De connectie tussen club en stad of een link tussen dit shirt en het verleden is ver te zoeken. Een puur stukje marketing dat is bedoeld om zoveel mogelijk shirts te verkopen aan de jeugdige fans. Het shirt waar het Nederlands elftal tijdens het EK ’88 geschiedenis in schreef werd in eerste instantie ook verafschuwd, maar tot op de dag van vandaag zie ik dat ‘verschrikkelijke’ shirt nog met grote regelmaat voorbij komen. Het is nu aan Erling Haaland en Jadon Sancho om dit flitsende thuisshirt legendarisch te maken.

 

5: VfL Osnabrück (Thuis)
Nu we het toch over het markante Oranje shirt uit ’88 hebben… Het nieuwe thuisshirt van VfL Osnabrück lijkt dat shirt bijna te hebben gekopieerd. Alleen hebben ze het herkenbare oranje vervangen voor het paars van Osnabrück. Met een paars shirt kun je lelijk in de fout gaan. De verkeerde kleur paars of een foute stof kan al funest zijn voor een paars shirt. Puma heeft dan wel een gevalletje plagiaat gepleegd door het shirt van Oranje te kopiëren, maar verder hebben ze goed werk geleverd. Prima paarse kleur en geen foute glimmende stof. Een gezonde dosis chauvinisme zorgt ervoor dat deze paarse replica van het EK’88-shirt de top tien heeft gehaald.

 

4: 1.FC Nürnberg  (Thuis)
Het thuisshirt van Nürnberg is totaal anders dan de voorgaande jaren. Nürnberg ging vorig seizoen door een zware periode door tegenvallende resultaten. Er was een ware Houdini-act voor nodig om niet te degraderen naar de 3. Liga. Dat zware seizoen was de inspiratie voor Umbro voor dit shirt en dat is terug te zien in de zwarte banen die het shirt rijk is. Ondanks de verandering in het design blijft het overduidelijk een Nürnberg-shirt. Daarnaast voelt het shirt enigszins retro aan en de fans zijn positief over het nieuwe thuisshirt van hun club.

 

3: FC Sankt Pauli (Uit)
Een shirt van FC Sankt Pauli niet in mijn top tien zetten voelt als heiligschennis in de wereld van voetbalshirts. Daarom op plek drie het nieuwe uitshirt van de cultclub uit Hamburg. Elk seizoen is de shirtonthulling van de club een feest voor voetbalshirtliefhebbers. De club en shirtsponsor Under Armour weten wat de fans willen en stellen ook dit seizoen niet teleur. Het crèmekleurige uitshirt is een regelrechte verwijzing naar het uitshirt wat de club droeg in 1998. De kleurencombinatie en details (regenboogvlag) die het shirt rijk is zorgen er weer voor dat het een meesterwerk is. Om aan het werk te gaan met zulke ongewone clubkleuren als die van Sankt Pauli moet een genot zijn voor de ontwerper bij Under Armour. Maar doe je dit ook nog naar wens van de fans en een verwijzing naar het verleden? Dan doe je het goed!

 

2: Hertha BSC (Thuis)
Hertha staat aan de vooravond van een nieuw hoofdstuk in de rijke clubgeschiedenis. Lars Windhorst is met een grote zak geld binnengetreden en daarom hoeft de club uit de hoofdstad niet meer op de centen te letten. Dit lijkt zelfs zichtbaar in het nieuwe thuisshirt. Waar vorig seizoen Tedi nog groot op de borst prijkte van Hertha, is er dit seizoen geen sponsor te bekennen op het shirt. De iconische blauw-witte banen zijn ook dit seizoen weer op het shirt aanwezig en worden vergezeld door een subtiele zwarte baan. Door deze combinatie is het onmiskenbaar een Hertha BSC-shirt en door het ontbreken van sponsoren is dit shirt één van de mooiste shirts die Hertha heeft gehad in de laatste jaren. Nu maar hopen dat Hertha ons niet teleurstelt door in de loop van het nieuwe seizoen een sponsor aan het shirt toe te voegen. Zo niet? Dan is deze tweede plaats dik verdiend.

 

1: VFL Bochum (Thuis)
Er kan er maar één de beste zijn en dat is dit seizoen het thuisshirt van VfL Bochum. Je hoorde het misschien al in de Bananenflanke Podcast, maar het nieuwe shirt van VfL Bochum is er een om je vingers bij af te likken. Het shirt is geïnspireerd op het zogenaamde ‘flutlicht’. De designers hebben hun best gedaan om de kleur van een avondje voetbal onder ‘flutlicht’ in het shirt terug te laten komen. Verder zit er een Nederland tintje aan de shirts van Bochum. De sponsor op de borst is namelijk een Nederlands bedrijf gespecialiseerd in bedrijfskleding. Het shirt beschikt over een strak design en is prachtig in zijn eenvoud. Of Bochum dit seizoen onverslaanbaar is in dit nieuwe shirt moet nog blijken, maar wanneer je in dit shirt het veld op komt lopen sta je eigenlijk al met 1-0 voor.