pijl

Erzgebirge Aue 75 jaar: mijnwerkersclub met bijzonder DNA

De mijnwerkersclub Erzgebirge Aue vierde begin maart zijn 75ste verjaardag. Een kennismaking met Die Veilchen (de viooltjes).

bananenflanke Aue
Het stadion van Erzgebirge Aue. © Bananenflanke.nl

Door Martijn Visscher, 16 juli 2021.

‘Elk seizoen in de Tweede Bundesliga voelt voor ons hetzelfde als een landstitel voor Bayern München’, zo maakte president Helge Leonhardt in gesprek met Kicker een vergelijk. 

Aue, in de afgelopen achttien seizoenen vijftien keer actief op het tweede niveau, staat als Oost-Duits stadje met zo’n 20.000 inwoners qua grootte enorm in de schaduw van het nabijgelegen Dresden en Chemnitz. Toch is het erin geslaagd om een naam op te bouwen in het Duitse voetballandschap.

Kort na de Tweede Wereldoorlog werd de club opgericht, om precies te zijn op 4 maart 1946. De grootste successen vierde het toenmalige Wismut Aue in 1956, 1957 en 1959, toen het kampioenschap werd behaald in de DDR-Oberliga. Wismut Aue moest in die tijd van hogerhand wel onder de naam FC Wismut Karl-Marx-Stadt spelen.

Een van de tegenstanders in het Europa Cup I-toernooi in 1957 was Ajax, dat uitgerekend in zijn allereerste Europese ontmoeting Aue trof. De Amsterdammers traden aan met onder anderen een piepjonge Sjaak Swart, Eddy Pieters Graafland en Piet van der Kuil. Over twee duels bleek Ajax uiteindelijk te sterk.

Vanaf 1964 werd de naam Wismut Aue in ere hersteld. Door de introductie van paarse shirts kreeg Aue de bijnaam Die Veilchen, ofwel de viooltjes. De gloriejaren waren echter voorbij. Aue draaide lange tijd anoniem mee in de DDR-Oberliga en maakte na de Duitse eenwording in 1990 de gang naar het amateurvoetbal.

Maar in Aue raakten ze niet in paniek. Met behulp van lokale sponsoren en door solide beleid ging het langzaam weer bergopwaarts, met de promotie naar het tweede niveau in 2003 als hoogtepunt. Sindsdien is Aue, op twee uitstapjes naar de 3. Liga na, niet meer weg te denken uit de Tweede Bundesliga.

Het stadion en zijn ligging, in het Ertsgebergte (Erzgebirge), zijn bijna mythisch. Groundhoppers zweren bij de oude voetbaltempel, maar de vernieuwde bak, in 2018 in gebruik genomen, is nog altijd een bezoek waard.

bananenflanke Aue1
Het stadion, met het Ertsgebergte op de achtergrond. © Bananenflanke.nl

President Leonhardt verklaart tegenover Kicker het geheim van Aue. ‘Dit is een mijnwerkersregio. Het weer is guur, de bergen zijn hoog. Hier wordt hard gewerkt. Onze club is één grote familie en voor velen een tweede religie. Dat merk je helemaal in deze tijden. Deze saamhorigheid is een vast bestandsdeel van ons DNA.’

Erzgebirge Aue, vanwege de mijnbouwgeschiedenis ook wel het Schalke van het oosten genoemd, is niet zomaar een club. Het heeft een rijke historie en zal in de toekomst van zich doen blijven spreken. Op naar het volgende jubileum.

Op 6 oktober 1956 speelt Wismut Aue een vriendschappelijke wedstrijd tegen grootmacht Kaiserslautern, met vedettes als Fritz Walter en Horst Eckel. Het duel in Leipzig eindigt in 3-5 en trekt liefst 110.000 toeschouwers, nog altijd een Duits record voor een oefenpot. Walter maakt een legendarische goal met de hak. Er zijn geen beelden van zijn actie, alleen een foto als herinnering.