pijl

Fabian Klos moet Bielefeld gewoon in de Bundesliga houden

Arminia Bielefeld, dat klinkt goed. Beter in ieder geval dan VfL Wolfsburg of Mainz 05. En dan is het ook nog eens redelijk dichtbij, 2,5 uur vanaf Utrecht. Een bijzondere club die tussen tafellaken en servet zweeft en voor het eerst sinds elf jaar weer in de Bundesliga speelt. Met een markante spits. Want Fabian Klos (32), acht keer de clubtopscorer in de laatste negen seizoenen, is pas prof sinds zijn 24ste. Voor hetzelfde geld – nou ja, voor iets minder geld – had hij nu gewoon achter een bureau gezeten in een saai kantoor.

bananenflanke pixathlon 1139734
Arminia Bielefeld-spits Fabian Klos is een cultfiguur in het Duitse voetbal. © OrangePictures

Door Herman Nijman, 26 september 2020.

Wars is Klos van het idee dat er ergens rond het stadion – van oudsher de Bielefelder Alm geheten – een standbeeld voor hem zal verrijzen. Supporters van de club spelen wel met die gedachte vanwege de indrukwekkende cijfers van de aanvaller in de laatste jaren.

Klos is onderhand drie keer gepromoveerd met zijn club en maakt ieder seizoen meer dan tien doelpunten. Dan ben je wel het mannetje. Maar van aandacht moet hij niet teveel hebben, zeker niet buiten het veld. En als dat standbeeld er dan toch komt, dan maar ergens ver weggestopt in het bos, zegt Klos. 'Dan hoef ik er niet zo vaak naar te kijken.'

Klos, toch een beetje de cultspits van de laatste jaren, zal de komende maanden willen aantonen dat het wel gewoon kan, van een amateurveldje opklimmen naar een vol Westfalenstadion of een tjokvolle Schüco-Arena. Als voorbeeld voor iedere dromer.

Het bijzondere van Klos is dat hij nooit in de jeugd van een profclub heeft gespeeld. Hij maakt zijn doelpunten voor SV Meinersen in de Kreisliga en de Bezirksliga, en voor MTV Gifhorn in de Niedersachsenliga. Amateurvoetbal met een aangename derde helft, lange zaterdagavonden in de kroeg of de disco.

Wat hij verder met zijn leven aan moet? Geen idee, eigenlijk. Hij volgt een studie om in een bank te kunnen werken, maar dat is dan vooral omdat zijn vader dat werk ook doet.

Het leven van Klos verandert pas als Felix Magath hem een voorstel doet om in het tweede elftal van VfL Wolfsburg te komen spelen. Dat team speelt in de Regionalliga Nord, het begint een beetje op betaald voetbal te lijken. Maar als Klos voor het eerst de kleedkamer binnenstapt, is ‘ontdekker’ Magath al verdwenen. Samen met Bernd Hollerbach, de man die hem heeft gescout.

Scoringsdrift
Het maakt Klos niet uit. Hij heeft het licht gezien, of beter gezegd: zijn doel gevonden. Na twee seizoenen speelt hij bij Arminia Bielefeld, in de 3. Liga. En als het de club goed gaat is dat mede te danken aan Klos, vanwege zijn treffers. In het kampioensjaar 2020/2021 vliegen er 21 in, in 33 potjes.

Nou is Arminia Bielefeld vooral grillig en wisselvallig, de recordhouder promoveren en degraderen (zeven keer heen en weer) uit de Bundesliga. De club is misschien ook net te klein om een vaste kracht te worden op de hoogste niveau, in de laatste jaren heeft Arminia meer dan eens te maken gehad met geldgebrek.

Klos, toch een beetje de cultspits van de laatste jaren, zal de komende maanden willen aantonen dat het wel gewoon kan, van een amateurveldje opklimmen naar een vol Westfalenstadion of een tjokvolle Schüco-Arena. Als voorbeeld voor iedere dromer.

Wil jij Bananenflanke helpen verder te laten rijpen?