pijl

Ingolstadt gaat voor lijfsbehoud: ‘Tweede Bundesliga is absolute droom’

Na de bizarre ontknopingen in 2020 revancheerde FC Ingolstadt zich afgelopen seizoen, met promotie naar de Tweede Bundesliga als resultaat. De nieuwe trainer Roberto Pätzold staat voor de zware taak om de Audi-club voor degradatie te behoeden.

 bananenflanke Ingolstadt logo

Door Martijn Visscher, 21 juli 2021.

Nog even terug naar vorig jaar. Directe promotie vanuit de 3. Liga leek op de laatste speeldag in de maak, maar door een goal van Würzburger Kickers tegen Hallescher FC in blessuretijd moest Ingolstadt de play-offs in.

Daarin bleek 1. FC Nürnberg te sterk, maar de manier waarop zorgde voor een extra litteken bij Ingolstadt. De 3-0 voorsprong, na de 2-0 nederlaag in de heenwedstrijd, werd in, jawel, blessuretijd verkwanseld. Fabian Schleusener maakte voor Nürnberg in de 96ste minuut de bevrijdende uitgoal.

Afgelopen seizoen kwam het alsnog goed. Via de play-offs, tegen VfL Osnabrück, kon na twee jaar afwezigheid de terugkeer in de Tweede Bundesliga gevierd worden. Een huzarenstuk van Tomas Oral, maar trainer en club besloten na de promotie uit elkaar te gaan wegens een verschil van inzicht over de toekomst.

Ingolstadt schoof de 41-jarige Roberto Pätzold vanuit de Onder 19 naar voren, maar dat was niet de enige interne wijziging. De ervaren directeur Michael Henke, voormalig assistent van Ottmar Hitzfeld bij Bayern München en Borussia Dortmund, vertrok ook wegens andere opvattingen. Oud-speler Matze Metzelder werd daarentegen aan de sportieve leiding toegevoegd.

Het is voor Ingolstadt te hopen dat al die interne wijzigingen gunstig uitpakken. Pätzold kent de club in ieder geval van haver tot gort, want de geboren Berlijner loopt er inmiddels zes jaar rond. In de Bundesliga Süd/Südwest bij de A-junioren stond hij met Ingolstadt tegenover clubs van naam. In de Tweede Bundesliga zal het niet anders zijn.

Voor een aantal spelers in de selectie is Pätzold een vertrouwd gezicht. Zo maakte spits Fatih Kaya hem in de jeugd al mee. 'Ik herken veel van zijn werkwijze. Het is mooi dat de trainer van de A-junioren een kans krijgt bij de senioren, maar nu speelt dat geen rol meer. We zullen gas moeten geven', aldus Kaya tegenover de lokale krant Donaukurier.

Want Ingolstadt komt zoals bekend terecht in de misschien wel sterkste Tweede Bundesliga aller tijden. ‘Ik verheug mij op de grote namen als Werder Bremen en Schalke 04, maar eigenlijk is elke wedstrijd een hoogtepunt. Het wordt een ongelooflijke competitie en wij willen zo veel mogelijk teams het moeilijk gaan maken’, zegt Kaya.

Droom
Aanvoerder Stefan Kutschke vult aan: ‘De vele wisselingen binnen de club na de promotie hebben mij best verrast, maar ik ben werknemer van Ingolstadt en heb dat te accepteren. Wij als spelers zullen moeten leveren op het veld. Hoe zwaar het ook wordt, deze Tweede Bundesliga is een absolute droom.’