pijl

Flutlichtspiel in Bremen: een onvergetelijke belevenis

Vrijdag pakten we de auto richting Bremen om een wedstrijd van Werder in het Weserstadion te bezoeken. Het werd een onvergetelijke avond.

bananenflanke Werder1
Het Weserstadion van Werder Bremen. © Bananenflanke.nl

Door Martijn Visscher, 4 oktober 2021.

Enkele weken terug bekijk ik eens grondig de speelschema’s van de diverse Duitse competities. Werder Bremen staat al geruime tijd op mijn lijstje en na de pijnlijke degradatie lijkt de kans om aan kaarten te komen groter dan ooit.

Helemaal als de tegenstander Heidenheim heet. Vrijdagavond 1 oktober om 18.30 uur zie ik voorbijkomen. Een Flutlichtspiel, bingo! Werder heeft net de 2G-regel ingevoerd (gevaccineerd of genezen) en communiceert dat men nog niet op een vol huis rekent.

Een ideale mogelijkheid dus om gemakkelijk aan kaarten te komen. Dat doe ik via de website van Werder, want andere kanalen zijn veel minder betrouwbaar en vaak ook duurder. Als je naar een Duitse voetbalwedstrijd wilt, registreer je dan op de clubsite van de thuisspelende vereniging en vervolgens is het zo gepiept. Kind kan de was doen.

Hoe dichter we bij de voetbaltempel komen, hoe sneller mijn hart gaat kloppen. Wat een schitterende aanblik, wat een schitterende plek.

Klasgenoot Gerrit Jan pik ik in Eelde op en vervolgens zetten we koers naar Bremen. De auto parkeren we gratis op de Norderländer Straβe. Onze tickets zijn vanaf zes uur voor aanvang geldig in het openbaar vervoer, dus dat is prima geregeld. In een vloek en een zucht brengt de tram ons in hartje centrum.

We vergapen ons aan het Rolandstandbeeld en het schitterende stadhuis. Ook de Bremer stadsmuzikanten, naar een sprookje van de gebroeders Grimm, mogen we natuurlijk niet missen. We strijken even later neer bij Achim’s Beck’shaus voor een hapje en drankje. Naast ons neemt een plukje Heidenheim-fans plaats. We maken een praatje en krijgen zelfs een sticker aangereikt.

Na een wandeling door de toeristische wijk Schnoor lopen we langs de Weser naar het stadion. Zelf ben ik al een paar keer bij het stadion geweest, maar nog nooit bij een wedstrijd. Hoe dichter we bij de voetbaltempel komen, hoe sneller mijn hart gaat kloppen. Wat een schitterende aanblik, wat een schitterende plek.

bananenflanke Werder
Het Weserstadion van Werder Bremen van een afstandje gezien. © Bananenflanke.nl

We zijn twee uur voor de aftrap binnen en vergapen ons aan het stadion. Er kunnen maximaal 42.000 toeschouwers in, maar vanavond zullen dat er ongeveer 30.000 zijn. De sfeer is er niet minder om, want als het eerste fluitsignaal klinkt, gaat iedereen los. Ongelooflijk toch dat zo’n grote club tegenwoordig in de Tweede Bundesliga speelt.

Werder komt in de eerste helft een paar keer goed weg bij kansen voor Heidenheim. Na rust beslist het de ontmoeting in een kort tijdsbestek. De 1-0, 2-0 en later de 3-0 zorgen voor een orkaan van geluid, met uiteraard de goaltune van de Schotse band The Proclaimers (I’m Gonna Be – 500 Miles).

In de slotfase wordt zelfs de wave ingezet en iedereen doet mee. Werder zegeviert en klimt weer wat op de ranglijst in de sterkste Tweede Bundesliga aller tijden, waarin iedereen van iedereen lijkt te kunnen winnen.

Deze onvergetelijke avond zal nog lang blijven hangen, dat is duidelijk. Tegen middernacht zijn we thuis. De hymne ‘Werder Bremen, lebenslang Grün-Weiβ’ zit voorlopig in mijn kop. We komen in de toekomst zeker nog eens terug in deze prachtige Hanzestad.