pijl

Fraai boek over Union mooie opwarmer voor Berlijnse derby

In het boek ‘Der eiserne Aufstieg – Unions langer Weg in die Bundesliga’ volgt fotograaf Matthias Koch cultclub Union Berlin door zijn lens.  Vanaf het seizoen 2009/2010 tot en met het succesvolle vorige seizoen. Een recensie.

bananenflanke Union boek

Door Leo Wassing, 28 oktober 2019

Union Berlin was afgelopen zaterdag met een beetje geluk dicht bij een punt tegen de meeste succesvolle club uit Duitsland: Bayern München. Met zeven punten uit negen wedstrijden staat de promovendus momenteel op een veilige vijftiende plaats in de Bundesliga.

Wie dit tien jaar geleden had voorspeld, werd voor gek verklaard. Een decennium terug, in het seizoen 2008/2009, promoveerde de club naar de Tweede Bundesliga. Tien seizoenen lang bivakkeerde Eisern Union op het tweede niveau in Duitsland, tot die historische dag, maandag 27 mei 2019. 

In het boek ‘Der eiserne Aufstieg – Unions langer Weg in die Bundesliga’ volgt fotograaf Matthias Koch de club door zijn lens vanaf het seizoen 2009/2010 tot en met het succesvolle vorige seizoen. Korte teksten en veel foto’s werpen licht op belangrijke spelers van de afgelopen tien jaar en op de speciale momenten, zoals de verbouwing van Stadion An der Alten Försterei, de derby’s tegen Hertha BSC en uiteraard de promotie naar de Bundesliga.

bananenflanke Union1

Een fraaie sfeeractie bij Union Berlin. © Bertus Bouwman

Union Berlin was de voorbije tien jaar uitgegroeid tot een vaste waarde in de Tweede Bundesliga, tussen clubs als VfL Bochum, FC Sankt Pauli, Greuther Fürth en SV Sandhausen. In november 2009 telde de club 6.124 ‘Mitglieder’, terwijl de teller in augustus van dit jaar voorbij de 30.000 (!) ging.

Dat betekent dus een toename van 24.000 leden in de afgelopen seizoenen. De club is immens populair, dat moge duidelijk zijn. Koch en zijn collega’s hebben in al die seizoenen 357 Tweede Bundesliga-wedstrijden vastgelegd met de fotocamera. De belangrijkste foto’s zijn gebundeld in dit boek dat 140 pagina’s telt.

Koch heeft duidelijk oog voor waar de club vandaan komt. Supporters hebben eigenhandig meegeholpen om het stadion te verbouwen, zingen massaal kerstliederen in het stadion of kijken op zelf meegenomen banken naar WK-wedstrijden van Duitsland.

Ook de foto’s van derby’s tegen Hertha BSC zijn speciaal. Pas op 17 september 2010 stonden beide clubs voor het eerst in competitieverband tegenover elkaar. Het duel eindigde in 1-1 en we zien een foto van een scorende Santi Kolk. Op 5 februari 2011 was de terugwedstrijd en die werd door Union zelfs gewonnen met 2-1, tot vreugde van 20.000 Union-supporters.

Verder schrijft Koch over de legendarische spits Torsten Mattuschka (die tot 42 doelpunten in 161 Tweede Bundesliga-wedstrijden kwam), oud-speler Christopher Quiring (die opviel vanwege zijn tattoo als eerbetoon aan de ultras van Union), oud-trainer Uwe Neuhaus (‘der Rekordtrainer’ die van 2007 tot 2014 voor de groep stond) en middenvelder Michael Parensen, die al vanaf 2008 voor Union speelt.

Het boek is voor slechts 14,95 euro te bestellen via onder meer de webshop van Panenka Magazine. Een mooie opwarmer voor de derby van zaterdag!

* In aanloop naar Union Berlin – Hertha BSC van komende zaterdag elke dag een bijdrage op onze site. Om alvast in derbysferen te komen.

Volg ons ook op Twitter en Instagram!