pijl
  1. Je bent nu hier:
  2. Home
  3. /
  4. Achtergrond
  5. /
  6. Fritz Walter 100 jaar

Fritz Walter, een van de grootste Duitse voetballers ooit

Fritz Walter zou vandaag 100 jaar zijn geworden. De Duitse voetballegende maakte furore bij 1. FC Kaiserslautern en de nationale ploeg, waarmee hij in 1954 het zogeheten ‘Wonder van Bern’ realiseerde.

Door Martijn Visscher, 31 oktober 2020.

Op de website van de regionale omroep SWR werd er ruim drie maanden terug begonnen met aftellen. Elke dag een verhaal over Walter, veelal geïllustreerd met foto’s en video’s. Met deze zaterdag de 100ste aflevering. Het zegt veel over de status van de voormalige aanvaller, die in Duitsland in één adem wordt genoemd met onder anderen Franz Beckenbauer, Uwe Seeler en Lothar Matthäus.

Walter speelde van 1938 tot 1959 in totaal 379 keer voor Kaiserslautern en maakte 306 goals. Zonder de Tweede Wereldoorlog zouden zijn statistieken nog indrukwekkender zijn geweest. Met de traditieclub behaalde hij in 1951 en 1953 de landstitel, maar in 1954 vestigde hij zijn naam in heel de wereld.

Op het WK in Zwitserland stonden de Duitsers in de finale tegenover het onverslaanbaar geachte Hongarije, met spelers als Ferenc Puskás en Sándor Kocsis. In de poulefase leden Walter en zijn ploeggenoten nog een kansloze 8-3 nederlaag, maar in de eindstrijd werden de Hongaren in de stromende regen tot ieders verbazing geklopt. Na een 0-2 achterstand zegevierden de Duitsers sensationeel met 3-2. Aanvoerder Walter hield na afloop de bokaal omhoog en de overwinning ging de boeken in als ‘Het Wonder van Bern’.

De eerste WK-titel van Duitsland was een feit en tot op de dag van vandaag worden de helden van toen geëerd. Het wonder werd meerdere keren verfilmd en in boekwerken naverteld. Het originele radiocommentaar van Herbert Zimmermann zorgt elke keer weer voor kippenvel. Van de toenmalige WK-selectie is alleen de 88-jarige Horst Eckel nog in leven. Walter was in 1957 getuige bij zijn huwelijk.

In Duitsland heeft men het altijd over Fritz-Walter-Wetter als er bij slecht weer wordt gevoetbald. In die omstandigheden voelde Walter zich senang, omdat hij tijdens de oorlog malaria opliep. Daardoor had hij moeite om in hitte te voetballen. Daarnaast werd in 1985 het stadion van Kaiserslautern naar hem vernoemd en reikt de DFB jaarlijks de Fritz-Walter-Medaille uit aan de beste Duitse jeugdspelers.

De naam van Walter, die in 2002 overleed, leeft voor altijd voort.