pijl

Geniet van deze schitterende Duitse voetbaldocumentaires

Tijd over in deze tijden van quarantaine? Wij zetten een aantal fraaie documentaires over het Duitse voetbal voor je op een rij. Veel kijkplezier!

Redactie Bananenflanke, 21 april 2020.

Vier Minuten Meister
Het is 19 mei 2001, laatste speelronde in de Bundesliga. Schalke 04 kan voor het eerst in 43 jaar kampioen worden als het thuis wint van Unterhaching en koploper Bayern München op bezoek bij Hamburger SV verliest.

Schalke, onder leiding van Huub Stevens, heeft in het uitverkochte Parkstadion zijn handen vol aan Unterhaching, maar zegeviert uiteindelijk met 5-3. Dan gaat de blik richting Hamburg.

HSV komt tegen Bayern in de laatste minuut op 1-0 en in Gelsenkirchen wordt even later het bericht verspreid dat er in Hamburg is afgefloten. Schalke is kampioen.

Terwijl het veld van het Parkstadion volstroomt met uitzinnige supporters, verschijnen er op het beeldscherm in het stadion plots live-beelden vanuit Hamburg.

HSV-Bayern is toch niet afgelopen. Diep in blessuretijd krijgt Der Rekordmeister een vrije trap in het strafschopgebied van HSV na een terugspeelbal. Wat volgt is de krankzinnigste ontknoping ooit…

Das letzte Fussballspiel der DDR
Op 12 september 1990, vlak voor de Duitse hereniging, komen de voetballers van de DDR voor het laatst in actie in een interland. In Brussel wordt er vriendschappelijk tegen België gespeeld, met John Blankenstein als leidsman.

Liefst 22 DDR-voetballers zeggen af. Matthias Sammer is de enige overgebleven sterspeler die zich wél meldt en hij neemt de ploeg bij de hand.

Das Fussballwunder von Uerdingen
Op 19 maart 1986 treffen Bayer 05 Uerdingen en Dynamo Dresden elkaar in de kwartfinale van de Europa Cup II voor bekerwinnaars. De Oost-Duitsers zitten in een zetel na de 2-0 thuiszege en reizen met vertrouwen af naar de Grotenburg-Kampfbahn in Krefeld.

Halverwege leiden de gasten met 1-3. Niemand geeft meer een stuiver voor de kansen van Uerdingen in de politiek beladen wedstrijd. Maar dan gebeurt het schier onmogelijke…

Als die Bundesliga laufen lernte
Op 24 augustus 1963 werd er voor het eerst afgetrapt in de opgerichte Bundesliga. Zo’n 300.000 mensen willen niets van het spektakel missen en komen naar de stadions.

Een reis terug in de tijd met prachtige beelden en interviews met spelers van het eerste uur, zoals HSV-legende Uwe Seeler.

Wir Die Wand
De Südtribune van Borussia Dortmund, ofwel Die Gelbe Wand, is een fenomeen. Zo’n 25.000 fans staan tweewekelijks achter het doel. Een blik achter de schermen met de supporters in de hoofdrol.