pijl

Grensclub FC Bocholt na moeilijke periode opgekrabbeld

De ooit zo roemruchte Duitse grensclub 1. FC Bocholt is dit seizoen na een promotie te bewonderen in de Regionalliga West. Tijd voor een nadere kennismaking én een bezoek: de oefenwedstrijd tegen VfL Bochum.

 bananenflanke Bocholt
Het zwart-witte logo van 1. FC Bocholt. © Bananenflanke.nl

Door Martijn Visscher, 4 juli 2022.

Even terug in de tijd, naar 3 maart 1984 om precies te zijn. Kwartfinales DFB-Pokal, met als tegenstander Bayern München (1-2 verlies). Het eigen stadion Am Hünting puilt uit voor deze wedstrijd, met zo’n 18.000 toeschouwers. Een enkeling heeft zich zelfs genesteld in een boom.

Schitterende beelden op YouTube bevestigen niet alleen dat, maar ook het feit dat veel Achterhoekers op de fiets de grens zijn overgestoken om dit historische duel bij te wonen. Er schijnt destijds een Nederlandse fanclub te zijn geweest, zo is in het begin van het filmpje te horen.

Het zijn de gloriejaren van FC Bocholt, dat rond die tijd enige jaren actief is op het tweede Duitse niveau, met opponenten als Werder Bremen, Eintracht Braunschweig en VfL Osnabrück.

Pas na de eeuwwisseling komt de klad er helemaal in. In 2007 degradeert FC Bocholt vanuit de Oberliga naar de Verbandsliga (zesde niveau) en glijdt het steeds verder af. Een jaar later volgt zelfs een nieuwe degradatie, waardoor de club op sterven na dood is.

Rooskleurig
Na de promotie in 2014 naar de Oberliga Niederrhein gloort er echter weer enige hoop. De magere jaren zijn achter de rug, de toekomst wordt rooskleurig ingezien. FC Bocholt groeit uit tot een stabiele Oberliga-club en slaagt er enkele maanden terug in om de titel te pakken.

En dat is goed nieuws, ook voor Nederlandse groundhoppers. In de voorbereiding op het nieuwe seizoen in de Regionalliga West, dat eind juli begint, oefent FC Bocholt tegen Bundesliga-club VfL Bochum.

Stadion Am Hünting, met als huidige naam Gigaset Arena, bestaat sinds 1948. De grasheuvels rondom het stadion geven de toeschouwer een fraai uitzicht op het speelveld. De moderne tribune, in 2020 geopend, is meer van deze tijd, al blijft het jammer dat de oude hoofdtribune plaats heeft moeten maken.

Ruim 2.000 mensen komen in zomerse sferen af op deze wedstrijd, waaronder leden van de pas opgerichte fanclub ‘Brigade Bocholt’, te herkennen aan hun zwarte bedrukte T-shirts. Veel van hen staan bij de biertent, waar de medewerkers overuren draaien.

'Erste Liga, keiner weiβ warum!', schreeuwt de 'Brigade Bocholt' op een bepaald moment. Een plaagstootje richting de Bochum-fans aan de overkant, die hun ploeg in de eerste helft zien teleurstellen. FC Bocholt leidt na 45 minuten namelijk met 1-0.

bananenflanke Bocholt1
Blik op de hoofdtribune van FC Bocholt. © Bananenflanke.nl

Na rust stelt Bochum, met een aantal verse krachten, orde op zaken. Ondanks de 1-3 nederlaag gaan de FC Bocholt-fans met een goed gevoel naar huis. Op 23 juli begint het avontuur in de Regionalliga met een uitwedstrijd tegen FC Düren, een week later komt Fortuna Düsseldorf II op bezoek.

Ondanks de vele Nederlandse spelers in het verleden, staat er momenteel geen enkele onder contract bij de Duitse grensclub. Dat is jammer, maar een bezoek aan FC Bocholt blijft de moeite waard. Met de auto, het openbaar vervoer of misschien wel de fiets. Laat de oude tijden maar herleven.