pijl

Met Torsten Frings haalt SV Meppen een icoon in huis

17 juli 2020 gaat de boeken in als de dag waarop SV Meppen aan een nieuw hoofdstuk begint. Trainer Christian Neidhart heeft na zeven seizoenen de Hänsch Arena verlaten en zijn opvolger is een opvallende: Torsten Frings. Een cultheld die bij het Bundesliga-meubilair hoort. Een korte terugblik op de carrière van een geweldig icoon.


Door Milco Scheper, 17 juli 2020.

Op een kleine tien kilometer afstand van Kerkrade ligt het Duitse dorp Alsdorf. Bij de plaatselijke voetbalvereniging, Rot-Weiβ Alsdorf, begint de roemruchte carrière van Torsten Frings. Via Rhenia Alsdorf belandt de 14-jarige Frings in 1990 in de jeugdopleiding van het naburige Alemannia Aachen, om vervolgens in vier seizoenen door te stomen naar het eerste team van de ooit zo succesvolle club.

De jonge middenvelder valt op in de Regionalliga West-Südwest en in de winterstop van het seizoen 1996/97 weet Werder Bremen hem te verleiden voor een transfer naar het Weserstadion.

Publiekslieveling
De transfer naar Bremen pakt geweldig uit voor Frings. In zijn eerste halve seizoen bij Grün-Weiβ speelt de dan 21-jarige middenvelder liefst vijftien van de achttien Bundesliga-wedstrijden. In zijn debuutseizoen verwerft Frings ook zijn bijnaam: Lutscher (lolly). Die bijnaam heeft hij te danken aan zijn ervaren Oostenrijkse teamgenoot Andreas Herzog, die hem na een rondo op zijn plek wijst.

Bij de supporters groeit Frings snel uit tot een publiekslieveling. De werklust, felheid en clubliefde zijn de perfecte ingrediënten om uit te groeien tot clubicoon van de club aan de Weser. Zijn eerste periode bij Werder Bremen duurt vijf seizoenen, met als hoogtepunten het winnen van de UEFA Intertoto Cup in 1998 en de DFB-Pokal een jaar later.

bananenflanke Werder Bremen stadion
In het Weserstadion groeide Torsten Frings uit tot clublieveling. © Bananenflanke.nl

Carrière in de lift
In 2002 besluit Frings dat het tijd is voor een volgende stap in zijn carrière. Borussia Dortmund biedt Werder 8,5 miljoen euro voor de defensieve middenvelder. Bij Dortmund ontwikkelt Lutscher zich door tot vaste waarde in de nationale ploeg van Duitsland. Later dwingt hij een transfer af naar Rekordmeister Bayern München. Tijdens zijn korte verblijf in de Beierse hoofdstad (één seizoen) weet Frings zijn erelijst uit te breiden met een landstitel, DFB-Pokal en een DFB Ligapokal.

In de periode waarin Frings niet actief is bij Werder, beleeft 'zijn' club succes met het winnen van de Duitse landstitel. Frings kan de verleiding niet weerstaan en gaat uiteindelijk voor een tweede periode bij zijn grote liefde Werder. In 2007 informeert het grote Juventus naar de diensten van Frings, maar hij verkiest clubliefde boven een Italiaans avontuur.

Werder Bremen is niet zijn laatste kunstje als speler. Frings sluit zijn prachtige carrière als voetballer af in de Amerikaanse MLS. In twee seizoenen voor Toronto FC speelt hij 33 wedstrijden en weet hij twee keer het net te vinden. De wedstrijd tussen Toronto FC en het Mexicaanse Santos Laguna is het laatste officiële duel van de man met het groen-witte hart. Wat rest is een speciaal afscheid in zijn Weserstadion.


Frings als trainer
Vrijwel direct nadat Frings zijn voetbalschoenen aan de wilgen heeft gehangen, klopt hij aan bij zijn geliefde Werder Bremen voor een functie in de technische staf. Frings gaat aan de slag als assistent-trainer bij het tweede team van de Die Grün-Weißen en weet samen met trainer Viktor Skripnik mee te draaien in de top van de Regionalliga Nord. Door tegenvallende prestaties bij het eerste team besluit het bestuur dat het tijd is voor verandering. Skripnik krijgt het vertrouwen van het bestuur om samen met zijn assistent Frings het eerste team naar een Europees ticket te leiden.

Torsten Frings mag in het Emsland gaan proberen om de plaatselijke SV naar nieuwe successen te leiden. De imposante loopbaan van Frings in het voetbalwereldje lijkt voorlopig nog niet ten einde te komen.

Het avontuur bij het eerste team van Werder Bremen duurt uiteindelijk een kleine twee seizoenen. Op 18 september 2016 mogen Viktor Skripnik en zijn assistenten hun kantoor leegruimen. Drie maanden en tien dagen later ziet de voetbalwereld er voor Torsten Frings weer een stuk vrolijker uit. Lutscher gaat voor het eerst in zijn nog jonge trainersloopbaan op eigen benen staan. SV Darmstadt 98 staat halverwege het seizoen op de laatste plaats in de Bundesliga en is in het bezit van een schamele vijf punten.

Frings weet in de tweede seizoenshelft nog vijf wedstrijden te winnen, maar degradatie kan niet worden voorkomen. Ook in het daaropvolgende seizoen kan Darmstadt niet overtuigen. Frings wordt halverwege aan de kant gezet.

bananenflanke Meppen tribune
In Meppen wordt Torsten Frings de opvolger van Christian Neidhart. © Bananenflanke.nl

Nieuwe klus in de 3. Liga
Op dinsdag 14 juli brengt SV Meppen het nieuws dat er een opvolger is gevonden voor hun vertrokken trainer, Christian Neidhart. Torsten Frings mag in het Emsland gaan proberen om de plaatselijke SV naar nieuwe successen te leiden. De imposante loopbaan van Frings in het voetbalwereldje lijkt voorlopig nog niet ten einde te komen.

Meer van dit soort verhalen lezen? Met jouw steun komen we veel verder!