pijl

Groundhoppen: Genieten van Heidewaldstadion

Een paar dagen in Duitsland, dan wil je ook een voetbalwedstrijd zien. En dus stond op Bevrijdingsdag een bezoek aan FC Gütersloh en het schitterende Heidewaldstadion op het programma.

 bananenflanke FCG1
De hoofdtribune van het stadion. © Bananenflanke.nl

Door Martijn Visscher, 13 mei 2022.

Voordat ik naar Gütersloh afreis, probeer ik eerst een kaartje te regelen in mijn verblijfplaats Wiedenbrück. Daar neemt de plaatselijke SC het vrijdagavond in de Regionalliga West namelijk op tegen kampioenskandidaat Preussen Münster.

Eigenlijk weet ik vooraf al dat het een kansloze missie is, want wegens veiligheidsvoorschriften worden alleen kaarten aan mensen uit de regio verkocht. Het uitvak is overigens al tijden uitverkocht. Preussen Münster wordt ondersteund door zo’n 700 man, maar het zouden er zomaar eens meer kunnen zijn. De titelkoorts is namelijk hevig.

De resterende 1.800 kaarten gaan ook als warme broodjes over de toonbank. Aan een statafel bij de ingang van het stadionnetje staan twee heren met pen en papier. Of er nog kaarten beschikbaar zijn? Ja, is het antwoord. Of een toerist uit Nederland vrijdag misschien naar binnen mag? Nee, is het antwoord.

Voor 8 euro ga je even terug in de tijd. Hier geen met geld strooiende sjeiks of andere snoeshanen.

Balen, maar als pleister op de wonde krijg ik nog wel even een korte rondleiding van de voorzitter. Het knusse stadionnetje staat bijna in het centrum en uitbreiding is nauwelijks mogelijk, zegt hij. Geen overbodige luxe als een club als Preussen Münster op bezoek komt, maar dat zijn uitzonderingen. En uitwijken naar een ander stadion is geen optie. ‘Het is onze laatste thuiswedstrijd van het seizoen. Voor de fans wordt het een mooie afsluiter’, aldus de preses.

Ik zet koers naar Gütersloh en zie het Heidewaldstadion opdoemen. Een heerlijke authentieke bak, met rondom de hoofdtribune alleen maar staanplaatsen. Voor 8 euro ga je even terug in de tijd. Hier geen met geld strooiende sjeiks of andere snoeshanen. Wel een heerlijk patatje mayo, al is de medewerker waarschijnlijk uitgeschoten met de zoutpot.

bananenflanke FCG2
Staantribune in het Heidewaldstadion. © Bananenflanke.nl

Afijn, fusieclub FC Gütersloh. Tegenwoordig uitkomend in de Oberliga Westfalen, het vijfde niveau in Duitsland. Eind jaren negentig speelde Gütersloh nog enige tijd in de Tweede Bundesliga, met viervoudig Oranje-international Rob Reekers in de gelederen.

Reekers werd later trainer bij Gütersloh en na meerdere omzwervingen keerde hij in 2020 terug als technisch directeur. Vorig jaar haalde hij een landgenoot: Alexander Bannink. De ex-prof van onder meer FC Emmen en De Graafschap begint tegen Sportfreunde Siegen op de bank en valt na ruim een uur in.

Gütersloh maakt in de zogeheten Aufstiegsrunde, voor promotie naar de Regionalliga, het spel tegen Siegen en komt in de tweede helft verdiend op voorsprong door een benutte penalty van Allan Firmino Dantas. Vlak voor tijd gaat het toch nog mis als Siegen de gelijkmaker aantekent. Kort daarop raken de bezoekers zelfs nog de paal.

bananenflanke FCG
Met vlaggen zwaaiende fans van Gütersloh. © Bananenflanke.nl

De 1-1 zorgt voor teleurstelling bij de fans. In totaal zijn er 801 toeschouwers, waarvan zo’n 25 uit Siegen, weggestopt in een hoekje van het stadion. Zij vieren feest alsof de Champions League net is veroverd.

Gütersloh heelt de wonden en heeft op moment van schrijven nog altijd kans op promotie. Zondag wacht een hele belangrijke uitwedstrijd tegen de reserves van Paderborn. Reekers en Bannink met Gütersloh in de Regionalliga, dat zou wat zijn. Wir drücken die Daumen!