pijl

Groundhoppen: Herbstmeister komt uit Bielefeld

Arminia Bielefeld is de verrassende koploper van de Tweede Bundesliga. ‘Die Arminen’ kunnen we dan ook niet links laten liggen. En dus zetten we afgelopen vrijdag koers richting Ostwestfalen.

bananenflanke Bielefeld3

Vlak voor aanvang wordt het clublied massaal gezongen. © Bananenflanke.nl

Door Martijn Visscher, 10 december 2019.

Vrijdagavond om 18.30 uur wordt er tegen Karlsruher SC afgetrapt, dus kort na de middag stap ik vanuit Meppel in de auto en zet koers richting Bielefeld. Eerder dit seizoen heb ik de club al eens bezocht, in de thuiswedstrijd tegen FC St. Pauli. Mijn aandacht gaat, in tegenstelling tot toen, nu meer uit naar de supporters van de thuisclub. En dus zit ik schuin tegenover de Südtribune, die alleen uit staanplaatsen bestaat.

Bielefeld speelt sinds de degradatie uit de Bundesliga in 2009 voornamelijk op het tweede niveau, nu voor het vijfde seizoen op rij. Wie de geschiedenis induikt, komt Jan Notermans tegen als trainer. Fortuna-icoon met 25 interlands voor het Nederlands elftal achter zijn naam. Ook Nederlandse spelers zoals Sonny Silooy, Rob Maas en Jean-Paul de Jong hebben in Bielefeld onder contract gestaan.

Gratis parkeren is vrij simpel. Volg de borden naar de universiteit en zet je auto daar in de overdekte garage. Neem vervolgens lijn 4 naar het stadion.

Terug naar het heden. Bielefeld is ongeveer tweeënhalf uur rijden vanuit mijn woonplaats. Hoewel er rondom Osnabrück enige vertraging is wegens verkeersdrukte, kom ik redelijk op tijd aan in de stad met ruim 300.000 inwoners.

Gratis parkeren is vrij simpel. Volg de borden naar de universiteit en zet je auto daar in de overdekte garage. Neem vervolgens lijn 4 naar het stadion. Je kaartje is geldig als vervoersbewijs, ook na de wedstrijd. Mijn kaartje kostte overigens maar 10 euro, met dank aan Black Friday.

bananenflanke Bielefeld1

Een fraai staaltje graffiti bij het stadion van Arminia Bielefeld. © Bananenflanke.nl 

Eenmaal bij de SchücoArena, in de volksmond Bielefelder Alm, valt mij opnieuw de flinke hoeveelheid graffiti op die rondom het stadion is aangebracht. De kunstwerkjes zijn elke keer weer prachtig om te zien. Vlak voor aanvang haal ik nog even een broodje Bratwurst. Pas na het oppeuzelen merk ik dat mijn mond een beetje verbrand is. Lekker dan. Hopelijk staat het duel straks ook in brand.

De Südtribune maakt lawaai en de ruim 20.000 toeschouwers zijn vol verwachting. Bielefeld is op vreemde bodem ijzersterk (zeven keer winst op rij) en hoopt in eigen huis ook eens een serie neer te zetten. Maar door de 0-1 van Marc Lorenz in de eerste helft lijkt Karlsruher SC de avond voor het thuispubliek te gaan verpesten. Want lange tijd komt er geen verandering in die stand.

bananenflanke Bielefeld2

Nog meer graffiti bij het stadion van Arminia Bielefeld. © Bananenflanke.nl 

Als de regen uit de hemel blijft vallen, wijst scheidsrechter Martin Petersen in de slotfase plots naar de stip. Penalty voor Bielefeld. Wie anders dan de kolossale spits Fabian Klos gaat achter de bal staan. Met zijn dertiende treffer van het seizoen zorgt hij voor 1-1. Maar het venijn zit toch echt helemaal in de staart.

Marvin Wanitzek profiteert van een fout van Bielefeld-verdediger Joakim Nilsson. De Zweed kan wel door de grond zakken en beseft dat hij schuldig is aan de nederlaag. Maar werkelijk in de allerlaatste aanval wordt het toch weer gelijk. De ingevallen Jóan Símun Edmundsson, afkomstig van de Faeröer, bepaalt tot vreugde van alles en iedereen de eindstand op 2-2.

bananenflanke Bielefeld

De Südtribune bij Arminia Bielefeld. © Bananenflanke.nl

Bielefeld pakt een punt en is bovendien Herbstmeister, omdat Hamburger SV thuis verrassend verliest van Heidenheim. Daarmee is de avond voor de meeste mensen geslaagd. Promotie naar de Bundesliga zou voor de sympathieke club een bonus zijn. Bielefeld mag, maar moet niet, in tegenstelling tot HSV en Stuttgart. Voorlopig kijken ze in Ostwestfalen met een grote glimlach naar de stand. Geef ze eens ongelijk.

Volg ons ook op Twitter en Instagram!