pijl

Groundhoppen: ‘Hoe spreek je Boëtius uit?’

Fans van Mainz 05 en Borussia Mönchengladbach lopen gezamenlijk in een optocht richting het stadion van de carnavalsclub. Het is een prachtig gezicht en ik heb geen moment het gevoel dat er iets vervelends gaat gebeuren. De sfeer is gemoedelijk, zoals zo vaak in Duitsland.

bananenflanke Mainz fans

De fans van Mainz 05 zingen 'You'll Never Walk Alone' © Bananenflanke.nl

Door Martijn Visscher, 26 augustus 2019.

Even daarvoor is een parkeerplek zoeken geen probleem. Het terrein van de universiteit is immens en als je een beetje op tijd komt, dan is het zo gepiept. Drie wat oudere supporters van de thuisploeg zijn aan het indrinken als ik nog even snel een slok water neem. ‘Je hebt wat anders nodig’, wijst een van hen naar zijn bierflesje. ‘Ik moet nog rijden’, is mijn respons. ‘Terug naar Holland.’

Op dat moment spitst het gesprekje zich toe op Jean-Paul Boëtius, die in Mainz kort achter de spitsen speelt en voor creativiteit moet zorgen. ‘Hoe spreek je Boëtius eigenlijk uit?’, wordt er gevraagd. Ik probeer de mannen te helpen met hun uitspraak en dat wordt gewaardeerd. Over de kansen tegen Gladbach zijn ze ietwat pessimistisch. ‘En de volgende wedstrijd moeten we naar Bayern München…’

bananenflanke Mainz Opel Arena

Een lange stoet op weg naar het stadion. © Bananenflanke.nl

Op weg naar de Opel Arena, in een weiland uit de grond gestampt, ga ik nog even op de foto met een Gladbach-fan in een karakteristiek spijkerjasje. De man heeft vervolgens haast. ‘Hij heeft net een nieuwe heup, daarom loopt hij zo hard’, zegt een van zijn vrienden. Her en der staan flessenverzamelaars langs de kant. Soms met winkelwagen. De veelal oudere op statiegeld azende mannen zijn bij bijna elk stadion een begrip.

Ik loop snel door, want de hitte is bijna ondraaglijk. Eenmaal binnen zoek ik snel mijn plek op, schuin tegenover de staantribune. Vlak voor de aftrap schalt ‘You’ll Never Walk Alone’ door de speakers. Talloze sjaals gaan de lucht in. De 28.000 toeschouwers maken er een mooi feestje van.

bananenflanke Mainz BMG spijkerjack

Een Gladbach-fan draagt een prachtig spijkerjack. © Bananenflanke.nl

Mainz, met Boëtius, maar zonder de geblesseerde Jeremiah St. Juste, doet lange tijd niets onder voor Gladbach. De wedstrijd lijkt dan ook in 1-1 te eindigen, totdat de ingevallen Breel Embolo een vrije trap afdwingt. Met enige hulp van doelman Florian Müller schiet Alassane Pléa raak. Embolo maakt er binnen een paar minuten 1-3 van.

Ik blijf na afloop nog even hangen en zie de massaal meegereisde fans van Gladbach hun helden fêteren. Na het oppeuzelen van een broodje Frikadelle, een heerlijke ronde compacte gehaktbal, en een sanitaire stop neem ik afscheid van de Opel Arena. Tussen alle supporters zie ik er toch nog eentje met de naam Boëtius op zijn rug. Een foto is snel gemaakt.

bananenflanke Mainz Boetius

Een supporter draagt een shirt met naam Boëtius. © Bananenflanke.nl 

Ruim vier uur later ben ik thuis, precies op tijd voor ‘Das aktuelle Sportstudio’ op de ZDF. De hoogtepunten van de wedstrijd komen nog een keer voorbij en Gladbach-trainer Marco Rose, met een verleden als speler in Mainz, is te gast. Langzaam vallen de oogjes dicht na een geslaagd uitje. Op naar de volgende trip.

Volg ons ook op Twitter en Instagram!