pijl

Groundhoppen: pareltje in het Ruhrgebied

Westfalia Herne speelt op het zesde niveau van Duitsland, maar beschikt over een heerlijke voetbaltempel: Stadion am Schloss Strünkede. Hoog tijd voor een bezoek.

bananenflanke Herne2
© Bananenflanke.nl

Door Martijn Visscher, 7 mei 2023.

Als het laatste fluitsignaal heeft geklonken in het eveneens historische Stadion Rote Erde, na het duel tussen het tweede elftal van Borussia Dortmund en SV Elversberg, is het tijd om naar huis te gaan. Maar niet voordat het adres ‘Westring 260’ in Herne is ingevoerd in de navigatie.

Want een halfuurtje verderop in het Ruhrgebied staat nog zo’n indrukwekkend bouwwerk, met plek voor liefst 32.000(!) toeschouwers. Niet dat die er tegenwoordig allemaal zijn op het bescheiden niveau waarop Westfalia Herne actief is, maar toch.

bananenflanke Herne1
© Bananenflanke.nl

Na het parkeren van de auto blijkt dat de ingang van het stadion toch iets verderop ligt, waardoor een wandeling door het park nodig is. In de verte zijn fanatieke kinderstemmen te horen, ten teken dat er een jeugdwedstrijd aan de gang is.

Mijn geluk is dus dat het stadion op dat moment, zaterdagmiddag rond een uur of vijf, niet op slot zit. Na het passeren van de entree lopen de jeugdspelers en hun aanhang wel net het veld af. Het besef groeit dat er haast is geboden om nog even wat mooie plaatjes te schieten.

bananenflanke Herne3
© Bananenflanke.nl

En dat gebeurt volop. Het valt nauwelijks te bevatten dat (een deel van) Stadion am Schloss Strünkede hier al sinds 1910 staat en nog altijd tot de verbeelding spreekt. De grote hoofdtribune stamt uit de jaren 50 van de vorige eeuw en wordt omringd door fenomenale staantribunes, waar je direct verliefd op wordt.

Zestig tot zeventig jaar terug behoort Westfalia Herne nog tot de topclubs in de regio. De capaciteit van het stadion gaat flink omhoog. In het seizoen 1958/1959 wordt de West-Duitse titel in de wacht gesleept. Het grootste succes in de geschiedenis. Clubs als 1. FC Köln, Fortuna Düsseldorf, VfL Bochum, Schalke 04 en Borussia Dortmund hebben het nakijken.

Overigens speelt Westfalia Herne zijn thuiswedstrijden om het daaropvolgende Duitse kampioenschap in Stadion Rote Erde, omdat de Duitse voetbalbond een capaciteit van minimaal 40.000 verlangt. Een bijzonder detail gezien de eerdere bestemming, dat pas naderhand aan het licht komt na enige research.

Op 28 mei 1960 komen er in Herne 35.000 mensen op het duel met Hamburger SV af. Tot op heden een toeschouwersrecord. Het betreft dan een treffen in de groepsfase om het Duitse kampioenschap, dat wordt beslist door voetballegende Uwe Seeler (3-4). Bij Westfalia Herne speelt op dat moment ook een icoon: doelman en uiteindelijk 39-voudig international Hans Tilkowski.

bananenflanke Herne
© Bananenflanke.nl

Goed, terug naar het heden. Naar de nog immer heerlijke voetbaltempel in Herne. Dat er sinds 2018 kunstgras ligt, is misschien het enige minpuntje. De rest is en blijft oogverblindend. Tegenwoordig komen gemiddeld zo’n 200 bezoekers af op een thuiswedstrijd in de Westfalenliga 2, waarin degradatie voor Westfalia Herne onvermijdelijk is.

Een hard gelag voor de eens zo roemruchte club, die in de vorige eeuw ook jarenlang op het tweede Duitse niveau te bewonderen is geweest. Die tijden komen na financieel wanbeleid en sportief verval niet meer terug. Wat echter blijft, is Stadion am Schloss Strünkede. Een pareltje in het Ruhrgebied.