pijl

Haat tegen Hopp en anderen moet stoppen

Dietmar Hopp is momenteel de meest besproken man in het Duitse voetbal. Opnieuw. Tijdens Hoffenheim tegen Bayern München werd door beide ploegen een onwerkelijk statement afgegeven. Een commentaar.

Na een surrealistisch kwartier waarin beide ploegen de bal rondspeelden en hooghielden kwam er een einde aan de tot twee keer toe stilgelegde wedstrijd. Niemand had het daarna meer over de 0-6 uitslag, met een treffer van Joshua Zirkzee.

De beledigende spandoeken van Bayern-fans richting de schatrijke Hoffenheim-eigenaar Hopp lieten de boel escaleren. Hij werd uitgemaakt voor “hoerenzoon”. Trainer Hansi Flick beende woedend richting het uitvak, gevolgd door zo’n beetje alle Bayern-bobo’s, waaronder Karl-Heinz Rummenigge.    

Niet alleen in Sinsheim kreeg Hopp deze zaterdag de wind van voren. Ook in Dortmund moest hij het ontgelden middels spreekkoren. Recentelijk werd bepaald dat Dortmund-supporters twee jaar niet welkom zijn bij Hoffenheim na herhaaldelijke beledigingen aan het adres van de bijna 80-jarige Hopp.

Ook in andere stadions is de miljardair vaak de kop van Jut. Vorige week was het bijvoorbeeld raak bij Borussia Mönchengladbach met een op een spandoek afgebeelde Hopp met daarover een vizier van een pistool uitgebeeld.

Waar komt die haat tegen Hopp, medeoprichter van softwarebedrijf SAP, eigenlijk vandaan? Dat zit ‘m in het feit dat hij met zijn geld de dorpsclub Hoffenheim, waar hij in zijn jeugd speelde, vanuit het amateurvoetbal naar de Bundesliga heeft geleid.

Uitzondering
Een doorn in het oog van traditionele ingestelde fans, die niets moeten hebben van het zogeheten moderne voetbal en menen dat Hopp de 50+1-regel heeft omzeild. Deze regel houdt in dat investeerders geen meerderheidsbelang in een club kunnen nemen. Voor Hopp werd in 2015 door de bond een uitzondering gemaakt, omdat hij meer dan 20 jaar zijn betrokkenheid had aangetoond.

Wat veel van de woedende fans bovendien niet zien, of willen zien, is dat Hopp verder kijkt dan alleen voetbal. Hij is sociaal betrokken en richtte al in 1995 een stichting op om, vooral in zijn eigen regio, talloze projecten te ondersteunen. Op het gebied van onder meer sport, onderwijs en geneeskunde.

In onze maatschappij, en dus ook in voetbalstadions, is geen plek voor ongebreidelde haat jegens personen. Geen plek voor racisme, homofobie of wat voor exces ook.

Zo trok hij 100 miljoen euro uit om de bouw van een hypermodern hartcentrum in Heidelberg mede mogelijk te maken. In totaal werd al zo’n 800 miljoen euro vrijgemaakt voor projecten. Dan heb je oog voor anderen en dat verdient respect.

De voetballerij is een wereld op zich, met zijn mooie, maar ook zijn donkere kanten. Dat ondervindt Hopp al sinds de promotie van Hoffenheim in 2008 naar de Bundesliga. Met de gebeurtenissen van vandaag als nieuw bizar hoofdstuk.  

Statement
Na het laatste fluitsignaal stonden Hopp en Bayern-voorzitter Rummenigge met spelers van beide teams op het veld, met de gezichten richting de aanhang van Hoffenheim. Er werd over en weer geapplaudisseerd. Er werd een duidelijk statement gemaakt en Bayern kondigde al aan jacht te gaan maken op zijn eigen ultras.

In onze maatschappij, en dus ook in voetbalstadions, is geen plek voor ongebreidelde haat jegens personen. Geen plek voor racisme, homofobie of wat voor exces ook.

Het statement dat Hoffenheim en Bayern München afgaven was krachtig en verdient navolging bij eventuele volgende excessen. Want zo kan het niet langer. Het moet stoppen. Nu.

Redactie Bananenflanke, 29 februari 2020.