pijl

Het begin van het Amerikaanse tijdperk bij RB Leipzig

Met Jesse Marsch begint RB Leipzig aan een nieuw seizoen in de Bundesliga. De Amerikaanse trainer volgt de naar Bayern München vertrokken Julian Nagelsmann op. Wie is deze Marsch? En wat kunnen we verwachten van Leipzig? Wij zochten het uit.

Door Henri Keuter, 14 augustus 2021.

Na een spelerscarrière in de MLS werd de trainersloopbaan van Marsch tot leven gewekt door Bob Bradley. De bondscoach van het Amerikaanse elftal koos ervoor om het groentje mee te nemen als assistent om hem kennis te laten maken met het trainersvak. Na slechts een jaar moest Marsch echter al op zoek naar iets nieuws, nadat Bradley op non-actief was gezet.

In zijn zoektocht kwam Marsch uit bij Montreal Impact, een club waar hij voor het eerst als hoofdtrainer kon functioneren. In zijn eerste jaar leidde Marsch de MLS-club naar de zevende plek in de Eastern Conference. Door een meningsverschil met het bestuur moest de coach een jaar later op zoek naar een andere baan.

Pauze
Marsch besloot een pauze van drie jaar te nemen, waarin hij met zijn gezin over de hele wereld reisde. Daarna sloot hij zich aan bij New York Red Bulls. Tijdens zijn eerste seizoen won hij de MLS Supporters Shield (de schaal voor de ploeg met de meeste punten volgens het MLS-systeem) en werd hij trainer van het jaar in Amerika.

In New York maakte Marsch kennis met de Red Bull-familie. Hij maakte indruk op Ralf Rangnick en versierde daarmee een overstap naar RB Salzburg. In Oostenrijk groeide Marsch uit tot een Red Bull-kopstuk. De oefenmeester werd geroemd om zijn aandacht voor details en zijn werkethos. Red Bull maakte met haar concept om ‘s werelds grootste sportbedrijf te worden ook indruk op de trainer, en zo ontstond er een innige band.

Het werd al snel duidelijk dat deze manager een toekomst zou hebben bij een grotere club. In 2021 was het zover. Marsch tekende zijn contract bij RB Leipzig. ‘Talent wint wedstrijden, maar met samenspel en intelligentie win je kampioenschappen.’ Dat is de zin die Marsch voorafgaand aan zijn eerste trainingssessie liet ophangen langs het trainingsveld. Het zijn de woorden van Michael Jordan, een ware inspiratiebron voor de Leipzig-coach.

In een interview met Sport Bild vertelt hij hierover: ‘Basketballers als Kobe Bryant en Jordan zijn de helden van mijn tijd. Je kunt erg veel van ze leren.’ De bewondering van Marsch voor de basketballegende is zo groot, dat hij tijdens zijn laatste seizoen in Oostenrijk zijn spelers de opdracht gaf om de documentaireserie ‘The Last Dance’ te kijken, ter motivatie.

Zelf heeft Marsch ook een motto: ‘Wie bang is om te falen, zal falen.’ De trainingsstijl van de Amerikaan wordt dus gevormd door een sterke arbeidsmentaliteit die hij op de spelers wil overbrengen. Daarnaast legt Marsch de nadruk ook vaak op details. ‘Geen angst, geen druk, geen stress. Alleen maar power!’ Met die instelling zal Marsch met Leipzig op jacht gaan naar zijn eerste Meisterschaft.

Tijdens de transferperiode is Leipzig een aantal sleutelspelers verloren. Eerder dit jaar werd bekend dat Bayern München de afkoopclausule van Dayot Upamecano zou lichten. Ook Ibrahima Konaté werd verkocht, aan Liverpool. Daarnaast is de toekomst van Marcel Sabitzer ongewis. Bayern München zou belangstelling hebben.

Al in september werd de eerste zomeraanwinst gepresenteerd om de verdediging van Leipzig te versterken. De negentienjarige Kroaat Josko Gvardiol. De verdediger, die overkwam van Dinamo Zagreb, was nog redelijk onbekend. Leipzig betaalde echter wel zestien miljoen voor de Kroaat. Tijdens het EK 2021 werd echter duidelijk dat de verdediger veel in zijn mars heeft.

Later werd de tweede defensieve versterking gepresenteerd. Mohamed Simakan werd gekocht van RC Strasbourg. Tijdens de voorbereiding op het aankomende seizoen maakte Simakan een sterke indruk op Marsch.

Naast verdedigende versterkingen werd er ook gezocht naar aanvallende impulsen. Brian Brobbey werd gehaald van Ajax. De jongeling geldt als een Nagelsmann-aankoop, aangezien hij eerder dit jaar zijn contract tekende. Dat vindt hij echter geen probleem (meer). ‘Marsch heeft eerder bij Salzburg gezorgd voor een snelle ontwikkeling van Erling Haaland en ik hoop dat ik hetzelfde kan bereiken.’

Als klap op de vuurpijl werd ook nog André Silva aangetrokken. De Portugees werd vorig seizoen achter Robert Lewandowski tweede in het topscorersklassement met 28 doelpunten in 32 wedstrijden. Met de nieuwe voorhoede opent Leipzig zaterdag de jacht op een prijs met de wedstrijd tegen Mainz. Voor Marsch een mooie vuurdoop.