pijl

Hoe zit het met de scheidsrechters? Drie vragen, drie antwoorden

Vanaf zaterdag wordt er weer gespeeld in de Bundesliga. Ook de scheidsrechters staan daarbij in de schijnwerpers. Drie vragen, drie antwoorden.

bananenflanke Schiedsrichter

Redactie Bananenflanke, 10 mei 2020.

Zijn de scheidsrechters al getest op het coronavirus?
Nog niet. Vanaf maandag wordt er een begin gemaakt met de tests, bijvoorbeeld bij een nabijgelegen club in de Bundesliga. Scheidsrechters kunnen bij de DFB een voorkeur aangeven, de bond coördineert vervolgens het vervolg. Op het moment dat de uitkomsten bekend zijn, kan er een definitieve indeling worden gemaakt voor de 26ste speeldag. Een dag voor de wedstrijd wordt nog een keer getest. Op de wedstrijddag zelf moet uiterlijk om 10.00 uur bekend zijn of een arbiter 'negatief' of 'positief' is.

Verandert er iets in de aanstellingen en wat gebeurt er bij een positieve test?
Normaliter fluiten scheidsrechters niet in de omgeving waar ze wonen. Daar komt nu tijdelijk verandering in, om de reisafstanden te beperken. Felix Brych komt bijvoorbeeld uit München en mag straks wedstrijden leiden in Augsburg, Nürnberg, Fürth en Regensburg. München is daarbij wel uitgesloten.

Inclusief assistenten worden komende week zo’n 100 leidsmannen getest op het virus. Tijdens een wedstrijd draagt de vierde official een mondkapje.

Bij een positieve test kort voor een wedstrijd staat een reservescheidsrechter klaar, die in de buurt van de speelstad woont. Het is daardoor zelfs mogelijk dat een Tweede Bundesliga-arbiter plots op het hoogste niveau moet fluiten. Inclusief assistenten worden komende week zo’n 100 leidsmannen getest op het virus. Tijdens een wedstrijd draagt de vierde official een mondkapje.

Welke maatregelen worden genomen in het VAR-centrum in Keulen?
Een VAR en zijn assistenten worden van elkaar gescheiden middels plexiglas. Het dragen van mondkapjes is bij binnenkomst verplicht. Eenmaal op de plek mogen deze af. Bij wedstrijden op hetzelfde tijdstip moeten de verschillende VAR-teams na elkaar richting hun bureau. De video-assistenten en de operators worden niet getest op het coronavirus, omdat zij zich niet letterlijk in een wedstrijd bevinden. Valt er een VAR uit, dan wordt deze uiteraard vervangen. Bij tijdnood zal een assistent de taken van de VAR moeten overnemen.