pijl

Immel hield veel tegen, maar kon niet alle ballen hooghouden

Hij maakte op 17-jarige leeftijd zijn debuut in de Bundesliga. Twee jaar later stond hij al onder de lat bij Duitsland. Eike Immel werd een grote toekomst voorspeld, maar hij kon de weelde niet dragen. De oud-doelman probeert nu weer wat op te krabbelen.

bananenflanke Immel
Eike Immel in zijn jongere jaren. © imago images

Door Martijn Visscher, 25 juli 2020.

Eike Immel, dat was toch die Duitse keeper die door Marco van Basten werd gepasseerd op het EK van 1988? Klopt, hij figureerde in de slotfase van de halve finale tijdens het magische moment van Oranje. Pass Jan Wouters, de veeg van de inglijdende Van Basten, Immel kansloos. Net als bij de eerdere penalty van Ronald Koeman in de met 2-1 gewonnen wedstrijd.

Achter Immel schuilt een treurig verhaal. Hij keepte namens Borussia Dortmund en VfB Stuttgart liefst 17 jaar in de Bundesliga, werd met Stuttgart kampioen in 1992, maar zijn naam dook ook regelmatig op in de boulevardpers. Vrouwen, gokken, luxe auto’s en ongelukken. U kent het wel.

De Duitse regionale zender SWR zendt zondagavond vanaf 21.45 uur een documentaire uit over Eike Immel, onder de noemer ‘Triumphe & Tränen’.

Op sportief gebied gooide hij zijn eigen glazen in door vlak na het EK van 1988 te bedanken voor Duitsland, toen bondscoach Franz Beckenbauer de voorkeur gaf aan Bodo Illgner. Immel was pas 27 jaar. Later gaf hij aan spijt van die beslissing te hebben gekregen. Een gouden WK-plak in 1990 ging door het moment van kortsluiting in zijn hoofd aan zijn neus voorbij.

Privé ging het vanaf 1997, na het einde van zijn profloopbaan, langzaamaan bergafwaarts. Problemen aan zijn heup, een echtscheiding en financiële problemen zorgden ervoor dat Immel aan lager wal raakte. Hij moest zelfs voor de rechter verschijnen wegens vermeend bezit van cocaïne, al werd hij uiteindelijk vrijgesproken.

Immel deed wegens geldgebrek mee aan de realityserie RTL-Dschungelcamp. Oud-voetballers als Ailton en Thorsten Legat waren daarin eerder ook te zien. Net als bij het moment van Van Basten speelde de oud-doelman andermaal een figurantenrol. Als zanger schopte hij het evenmin ver.

Inmiddels is Immel 59 jaar en is hij teruggekeerd naar zijn geboortestadje Stadtallendorf. Daar traint hij de jeugd en het tweede elftal. Bovendien werkt Immel aan een boek over zijn bijzondere leven, 700 pagina’s heeft hij al geschreven. Want dit keer wil hij de hoofdrol opeisen. En een beetje van zijn schulden afbouwen. Het is hem gegund, zou je haast zeggen.

Wil jij Bananenflanke helpen verder te laten rijpen?