pijl

Jarig VfB Lübeck opgekrabbeld na faillissement 

VfB Lübeck bestaat woensdag exact 100 jaar. De Noord-Duitse club heeft in die periode heel wat voor de kiezen gekregen. Maar er was ook succes, met promotie naar de Tweede Bundesliga als een van de hoogtepunten.

 bananenflanke Lubeck ontvangst

Een warm welkom bij VfB Lübeck. © Bananenflanke.nl

Door Martijn Visscher, 27 augustus 2019.

Lübeck. Hanzestad met ruim 200.000 inwoners. Toeristische trekpleister met fraaie bouwwerken als de Holstentor, de Dom en het Raadhuis. Gelegen aan de monding van de rivier de Trave. Liefhebbers van cultuur en historie komen hier ruimschoots aan hun trekken.

Maar ook voetbalpuristen doen er goed aan een keer een bezoek te brengen aan Lübeck. Want met VfB (Verein für Bewegungsspiele) beschikt de stad over een bloeiende (omni)vereniging die momenteel uitkomt in de Regionalliga Nord, het vierde niveau van Duitsland.

Afgelopen seizoen werden op een haar na promotiewedstrijden naar de 3. Liga gemist. Lübeck eindigde als tweede achter de reserves van VfL Wolfsburg, die op hun beurt in de play-offs werden verslagen door Bayern München II. Trainer is de 43-jarige Oostenrijker Rolf Landerl, die in Nederland voor AZ, Fortuna Sittard en FC Groningen speelde.

bananenflanke Lubeck tribune

De hoofdtribune van VfB Lübeck. © Bananenflanke.nl

De opmars van Lübeck, dat dit seizoen opnieuw op de eerste plek aast en daarmee direct zou promoveren, begon in de zomer van 2013. Kort daarvoor was VfB wegens een tweede faillissement in zijn bestaan gedwongen gedegradeerd naar het vijfde niveau. Meteen werd de titel gepakt en in de daaropvolgende jaren ging het stap voor stap een stukje beter.

Een van de grootste successen in de historie beleefde Lübeck op 3 juni 1995. In het stadion van Holstein Kiel kreeg gastheer TuS Hoisdorf met 6-0 klop, waardoor, met dank aan een uitglijder van concurrent VfL Osnabrück, promotie naar de Tweede Bundesliga werd gerealiseerd. De dorpsclub week uit naar Kiel om zo de 8.000 meegereisde fans van VfB een plek te kunnen geven.

VfB Lübeck speelt woensdagavond tegen de reserves van VfL Wolfsburg. Inzet is de koppositie in de Regionalliga Nord. De aanvangstijd is wegens het 100-jarige jubileum een speciale: 19.19 uur. Lübeck heeft liefst 5.000 medewerkers van de voedselbank Schleswig-Holstein-Hamburg uitgenodigd. Van elk verkocht kaartje gaat twee euro naar de voedselbank.

In het eerste seizoen op het tweede Duitse niveau werden onder meer gedenkwaardige thuiszeges geboekt op Mainz, Bochum en Mannheim. De nieuw gebouwde hoofdtribune van Stadion an der Lohmühle zorgde in 1996 voor een moderne uitstraling. In datzelfde jaar hield Heinz Höher het slechts een dag vol als trainer nadat hij in elkaar zakte. Höher, voormalig speler van FC Twente, kampte toentertijd met alcoholproblemen.

In 2002 slaagde Lübeck, onder leiding van huidig HSV-coach Dieter Hecking, erin om terug te keren in de Tweede Bundesliga. Twee jaar later ging het in de competitie weer mis, maar het bereiken van de halve finale van de DFB-Pokal was sensationeel. Werder Bremen, dat niet veel later de Duitse landstitel veroverde, schakelde VfB pas na verlenging met 3-2 uit. De 10.000 meegereisde aanhangers trakteerden de spelers desondanks op een welverdiend applaus.

In een ver verleden werd BSV Vorwärts 1919 Lübeck, zoals de club eerder heette, verboden door de nazi’s. Na de Tweede Wereldoorlog ontstond door een fusie met SV Polizei Lübeck het huidige VfB. In 1948 bezochten 14.231 toeschouwers de thuiswedstrijd tegen St. Pauli om een glimp op te vangen van onder anderen Albert ‘Jonny’ Felgenhauer. De doelman zou uiteindelijk ruim 900 duels voor Lübeck spelen en heeft bij het stadion een straat naar zich vernoemd gekregen.

De jaren ’50 en ’60 worden met name herinnerd wegens eclatante overwinningen op Hamburger SV (3-1) en Werder Bremen (8-3). In 1969 kon vanuit de Regionalliga (toen tweede niveau) promotie naar de Bundesliga worden bewerkstelligd. In de play-offs, met ook deelname van Alsenborn, Hertha Zehlemdorf, Freiburger FC en Oberhausen, was de pijp echter leeg. Oberhausen bleek de sterkste.

Attractie
De 100-jarige geschiedenis van VfB Lübeck wordt gekenmerkt door een verbod, financiële crises en sportieve hoogtepunten. Een club die net als de stad zelf een attractie op zich is. Dus maak even een stop bij Stadion an der Lohmühle of bezoek een wedstrijd als je in de buurt bent. En proef de typische beleving van het Duitse voetbal.

Volg ons ook op Twitter en Instagram!