pijl

Joachim Löw: kind van SC Freiburg

De oplettende kijker ziet Joachim Löw regelmatig op de tribune bij SC Freiburg zitten. Niet zonder reden. De bondscoach van Duitsland is kind van de club.

Door Martijn Visscher, 17 februari 2020.

Löw was ooit een begenadigd talent, maar hij kon de hooggespannen verwachtingen nooit waarmaken. Alleen bij zijn geliefde Freiburg op het tweede niveau dartelde hij als een jong veulen over het veld.

Hij werd geboren in Schönau, een klein dorpje in het Zwarte Woud. Löw begon in clubverband bij Turn- und Sportfreunde Schönau 1896 en stapte later over naar rivaal FC Schönau. Daar viel hij op met zijn één-tegen-één-acties en zijn doelpunten.

Record
Het verhaal gaat dat de jonge Löw ooit achttien goals maakte in één duel. Een record voor de eeuwigheid. Löw wekte de belangstelling van andere clubs en koos uiteindelijk voor Eintracht Freiburg. Vervolgens ging hij zijn geluk in het profvoetbal beproeven.

De 18-jarige Löw tekende in 1978 bij SC Freiburg, op dat moment uitkomend in de 2. Liga Süd. In zijn tweede seizoen maakte hij indruk door in 38 wedstrijden 14 keer te scoren. Enkele oproepen voor Jong Duitsland waren het gevolg.

Heracles-trainer Frank Wormuth speelde een korte periode met Löw bij SC Freiburg. Later werkten ze samen bij het Turkse Fenerbahçe. ‘De belangrijkste les die ik van hem heb geleerd, is diplomatie. Niet meteen iets beslissen, maar even een nachtje erover slapen. Er zitten altijd twee kanten aan een verhaal. We hebben nog altijd contact. Niet zo veel als voorheen, maar als we allebei toevallig in Freiburg zijn, dan drinken we een kop koffie.’  

Bayern München, Schalke 04, Eintracht Frankfurt en VfB Stuttgart toonden belangstelling voor Löw, die uiteindelijk voor Stuttgart koos. Daar brak hij al snel zijn been, waardoor zijn carrière een flinke deuk opliep.

Löw probeerde het nog bij Eintracht Frankfurt, maar keerde in 1982 gedesillusioneerd terug naar Freiburg, dat een niveau lager speelde. Acht treffers in zijn eerste seizoen, zeventien in zijn tweede. Hij voelde zich weer senang.

Laatste poging
De aanvaller probeerde het nog één keer in de Bundesliga, maar ook zijn periode bij Karlsruher SC eindigde in een teleurstelling. Freiburg bood weer uitkomst.

In het Zwarte Woud werd Löw op handen gedragen. Uiteindelijk kwam hij tot 252 competitiewedstrijden in het shirt van Freiburg, waarin de linkspoot 81 keer wist te scoren. In 2010 werd hij benoemd tot ere-aanvoerder. Zijn band met ‘Die Breisgauer’ is dan ook warm. Tot op de dag van vandaag.

Deze week staat in het teken van SC Freiburg. Tot en met zondag elke dag een nieuw verhaal op onze site.