pijl

Kaiserslautern vestigt hoop op Luxemburgse investeerder

‘De Champions League halen is een van onze doelen.’ De woorden van Flavio Becca dreunen in Kaiserslautern nog steeds na. De pot met goud van de Luxemburgse investeerder moet de gevallen traditieclub terugbrengen waar het hoort: op het hoogste niveau.

 website laten maken Kaiserlautern

Ook in de 3. Liga blijven veel fans Kaiserslautern trouw. © Bananenflanke.nl

Door Martijn Visscher, 10 september 2019.

Het zijn van die uitspraken die de wenkbrauwen doen fronsen. Een beetje in de lijn van Maasbert Schouten, die in 2010 op een legendarische persconferentie verkondigde dat Vitesse ‘vanaf nu voor de landstitel gaat’. De nieuwe eigenaar Merab Jordania, die naast Schouten zat, verrekte geen spier.

Bij de gevallen topclub Kaiserslautern, in 1998 kampioen van Duitsland onder Otto Rehhagel, is nu alle hoop gevestigd op Becca. De 57-jarige Luxemburger stelde met enkele miljoenen de licentie voor het spelen in de 3. Liga veilig en wil in de komende jaren minimaal 25 miljoen euro in de club pompen.

Becca, die zijn vermogen met vastgoed heeft verdiend, is in eigen land ook actief als geldschieter. Bij F91 Dudelange trekt hij achter de schermen aan de touwtjes. Afgelopen seizoen plaatste de club zich sensationeel voor de groepsfase van de Europa League en dit keer is Dudelange opnieuw van de partij.

In de wielerwereld kent men Becca van zijn betrokkenheid bij het oprichten van Leopard Trek in 2011. De Luxemburgse broers Schleck dienden destijds als uithangbord. Zo ontstaat een beeld van een man die sport een warm hart toe draagt.

Toch is er ook een keerzijde. Becca moet zich binnenkort in Luxemburg verantwoorden voor misbruik van bedrijfsactiva en witwaspraktijken. Dat staat weliswaar los van zijn activiteiten in de voetballerij, maar het zal zijn imago ongetwijfeld schaden.

Bij Kaiserslautern hopen ze alleen maar zo snel mogelijk weer de blik naar boven te kunnen richten, na jaren van financiële problemen. De schatrijke Becca is hun reddingsboei.

In Duitsland geldt nog altijd de 50+1-regel. Dit houdt in dat investeerders geen meerderheidsbelang in een club kunnen nemen. Becca kan bij Kaiserslautern dus (nog) niet de macht grijpen. Ondertussen gaan er steeds meer stemmen op om de regel aan te passen of zelfs af te schaffen, om de aansluiting met andere Europese topcompetities niet te verliezen.

‘De club is nu gebaat bij rust en continuïteit’, legde de hoofdpersoon uit in Duitse media. ‘We willen de achterban overtuigen dat we iets voor de langere termijn willen opbouwen. Belangrijk is dat men geduld heeft.’

Wijze woorden die in contrast staan met zijn populistische uitspraak over de Champions League. Kaiserslautern, met zijn prachtige stadion op de Betzenberg, heeft zijn lot in handen gelegd van een Luxemburgse investeerder. Als dat maar goed gaat.

Volg ons op Twitter en Instagram!