pijl

KFC Uerdingen staat aan de rand van de afgrond

Door het aangekondigde vertrek van president en geldschieter Mikhail Ponomarev hangt de toekomst van KFC Uerdingen aan een zijden draadje. De corpulente Rus laat een club in chaos achter.

 bananenflanke Ponomarev
Mikhail Ponomarev. © Orange Pictures

Door Martijn Visscher, 12 december 2020.

Ponomarev is al sinds zijn komst naar Uerdingen in 2015 omstreden. Sportief gezien gaat het aanvankelijk zoals gewenst, met twee promoties op rij. Het verblijf in de 3. Liga duurt hem echter te lang. Zijn geïnvesteerde miljoenen verdampen en dat zint hem niet.

Trainer na trainer wordt eruit gegooid, soms zelfs met slaande ruzie. De ervaren Norbert Meier houdt het in 2019 slechts 40 dagen vol. Ponomarev noemt hem op Twitter ‘de slechtste trainer in de historie van KFC Uerdingen’.

De naam van Mikhail Ponomarev dook de afgelopen jaren ook op in Nederland. De Rus was in beeld als investeerder bij Roda JC en NEC. Beide keren ketste een deal af.

Ook krijgt hij het aan de stok met spelers, die een juridische strijd aangaan met Uerdingen wegens het uitblijven van geld. Neem Kevin Grosskreutz, wereldkampioen in 2014. In oktober wordt zijn tot medio 2021 lopende contract verscheurd, maar hij laat het er niet bij zitten. Resultaat? Grosskreutz krijgt gelijk van de rechter en heeft recht op naar verluidt 442.500 euro.

De eveneens afgeserveerde Selim Gündüz, momenteel spelend voor Hallescher FC, laat in een interview met RevierSport duidelijk blijken hoe hij over KFC Uerdingen denkt. ‘Ik raad niemand aan om voor Uerdingen te gaan spelen, voor geen goud. Uiteindelijk moet je zelfs voor je geld vechten. De menselijkheid ontbreekt bij die club. Zoiets heb ik nog nooit meegemaakt.’

Afgelopen zomer omschrijft Tom Boere bij ons zijn tien maanden bij KFC Uerdingen als ‘apart’. ‘Ik heb het er naar mijn zin gehad, alleen is er ontzettend veel gebeurd tijdens mijn verblijf. Van rust en stabiliteit binnen de club was geen sprake.’

Ook hij moet in zijn tijd in Krefeld soms op zijn geld wachten, net als de huidige selectie. De salarissen van oktober en november zouden volgens Duitse media nog niet uitbetaald zijn. Nederlanders Hidde Jurjus en Peter van Ooijen vallen in augustus voor de zogenaamde ambities van Uerdingen en tekenen lucratieve contracten. De vraag is wat die straks waard zijn.   

Achterstallige huur
Ondertussen is er een dispuut tussen de eigenaar van het stadion van Fortuna Düsseldorf en KFC Uerdingen, dat dit seizoen uitwijkt naar de hoofdstad van Nordrhein-Westfalen. Ruim 230.000 euro aan achterstallige huur moet zo snel mogelijk worden betaald.

De stadionproblematiek van KFC Uerdingen is inmiddels een hoofdpijndossier. Omdat het eigen Grotenburg gerenoveerd wordt om aan de eisen te voldoen, speelt de club al voor het derde opeenvolgende seizoen elders. De stad Krefeld heeft inmiddels laten weten niet op te willen draaien voor de meerkosten voor de renovatie van Grotenburg. Volgens KFC Uerdingen, dat volgend jaar zomer terug wil keren, ‘een slag in het gezicht’.

Ponomarev is het zat. ‘De ontwikkeling van de club stagneert door verschillende oorzaken. Ik ben in de afgelopen maanden mentaal moe geworden’, zo laat hij optekenen in regionale media.

Mikhail Ponomarev stapte eerder in bij ijshockeyclubs DEG Düsseldorf en KEV Pinguine uit Krefeld, maar vertrok door de achterdeur. Beide verenigingen liet hij in financiële nood achter. Bij de Engelse voetbalclub Bournemouth was hij een periode actief als directeur. 

De vermogende Rus houdt het uiterlijk aan het einde van het seizoen voor gezien. Als het aan hem ligt zelfs eerder. Ponomarev schermt intussen met interesse van Armeense zakenlieden, die bereid zouden zijn de aandelen van hem over te kopen.

KFC Uerdingen, met name in de tachtiger jaren door de steun van chemieconcern Bayer een gerespecteerde Bundesliga-club, is verworden tot een speelbal. Ponomarev trekt nu de stekker eruit, waardoor de toekomst van Uerdingen ongewis is. Dat krijg je als je je lot volledig in handen legt van een grillige investeerder.

Meer van dit soort verhalen lezen? Met jouw steun komen we verder!