pijl

Uerdingen wil dolgraag terug naar het eigen Grotenburg

KFC Uerdingen speelt dit seizoen haar thuiswedstrijden in de Merkur Spiel-Arena, het stadion van Fortuna Düsseldorf. De ploeg uit de 3. Liga wil graag en snel weer terugkeren naar het Grotenburg Stadion, in het eigen Krefeld. Erik Riemens ging op bezoek en zag het duel met 1. FC Kaiserslautern. Het bezoekje leverde vooral een surrealistisch beeld op.

bananenflanke 20191109 151542 resized

Een surrealistisch beeld in Düsseldorf. Het aantal lege stoeltjes valt enorm op, net als het aantal meegereisde Kaiserslautern-fans. © Erik Riemens

Door Erik Riemens, 17 november 2019.

Op 22 september 1990 eindigt het duel tussen Bayer Uerdingen en Kaiserslautern in 3-7. Tien goals met maar liefst negen verschillende doelpuntenmakers. Alleen Guido Hoffmann scoort tweemaal voor Die Roten Teufel, de bijnaam van Kaiserslautern en tevens de benaming van het huidige Twitteraccount.

Mijn ogen glijden langs de opstelling. Ik ben op zoek naar herkenning. Ik zie bij de thuisploeg namen als Holger Fach en Marcel Witeczek, de Duitse aanvaller die na zijn Uerdingen-tijd twee seizoenen lang voor Kaiserslautern speelt. Bij die club staat dan Gerhard Ehrmann in de goal en staat Stefan Kuntz in de spits. De huidige trainer van Jong Duitsland speelt op zijn beurt ook nog een paar seizoenen voor Bayer Uerdingen.

Maar wat het meest contrasteert met bijna dertig jaar geleden, is het niveau waarop de wedstrijd op zaterdag 9 november 2019 wordt gespeeld. In de modale marge van de 3. Liga. In 1990 is dat nog twee niveaus hoger, maar wie de eindstand van dat seizoen bekijkt, ziet een nog opmerkelijker verschil: Bayer Uerdingen wordt dat seizoen zeventiende en degradeert, de eer en de glorie zijn voor Kaiserslautern. Die ploeg wordt namelijk kampioen in de Bundesliga, nadat een seizoen daarvoor de beker al is gewonnen.

bananenflanke 20191109 142047 resized

Een spelmoment tijdens het duel van Uerdingen met Kaiserslautern. © Erik Riemens

Te gast bij andere clubs
Wat een verschil met nu. Na de 0-3 zege van Kaiserslautern op KFC Uerdingen (sinds 1996 heet de club officieel zo) staan beide ploegen 15de en 16de op de ranglijst van het derde niveau in Duitsland. De zege van de uitploeg is overigens meer dan terecht. Al is het alleen maar vanwege het schrijnende spel van de thuisploeg.

Tom Boere, voormalig speler van TOP Oss en FC Twente, speelt wel mee, maar kan niets uitrichten. Hij beent na het laatste fluitsignaal meteen de catacomben in van het enorme stadion van Fortuna Düsseldorf. Weg, weg, weg. De Merkur Spiel-Arena? Ja, KFC Uerdingen speelt dit seizoen in de thuishaven van de Bundesliga-club, nadat het vorig jaar al uitweek naar het onderkomen van MSV Duisburg. De reden: het huidige Grotenburg stadion wordt verbouwd, omdat na de promotie van de club uit de Regionalliga West, het eigen onderkomen niet voldoet aan de eisen voor de 3. Liga. Dat moet volgend seizoen wel het geval zijn. Dan keert KFC eindelijk weer terug naar het eigen Krefeld.

De Merkur Spiel-Arena. Een vergelijking met de thuisduels van vaste bespeler Düsseldorf gaat in alles mank. Er staat deze zaterdag één verkeersregelaar, die je langs volledig verlaten parkeerplekken stuurt. Parkeren kan onder het stadion, trap omhoog en je bent binnen op de eerste ring. De omloop een etage hoger blijft het hele seizoen dicht. Net als de meeste drink- en eettentjes. De braadworstverkoper vindt het prima. De rij voor zijn kraam groeit met de minuut. Je smeert er saus op door in een soort van uier te knijpen. 

bananenflanke 20191109 143513 resized

De staantribune is nu helemaal leeg. © Erik Riemens

Lege stoelen
Eenmaal echt binnen, vallen de kleuren van de stoeltjes op. Ze zijn bijna allemaal leeg. De staantribune achter het doel en waar normaal gesproken duizenden Düsseldorf-fans hun club aanmoedigen, is nu grauw en grijs. KFC Uerdingen tegen Kaiserslautern wordt op deze zaterdag 9 november afgewerkt voor amper 4.000 toeschouwers, waarvan misschien wel de helft uit Kaiserslautern komt. Het is bijna niet voor te stellen dat hier iedere thuiswedstrijd ruim 54.500 supporters zijn.

Volg ons ook op Twitter en Instagram!