pijl

‘Kurvenmutti’ mist haar Eintracht Braunschweig

Christel Neumann is misschien wel de bekendste supporter van Eintracht Braunschweig. De 75-jarige ‘Kurvenmutti’ wordt node gemist nu de 3. Liga weer is hervat.

 bananenflanke Kurvenmutti Braunschweig
Christel Neumann, 'Kurvenmutti' van Eintracht Braunschweig. © imago images

Door Martijn Visscher, 2 juni 2020.

Het is zaterdagmiddag, tegen tweeën. Christel komt op haar fiets aangereden om een kijkje te nemen bij het stadion, waar Braunschweig het op gaat nemen tegen Viktoria Köln. Ondanks de warmte draagt ze een blauw-gele muts en een sjaaltje. Haar handtas, eveneens in de clubkleuren, draagt ze vol trots.

‘Ik kon het thuis niet meer uithouden. Moest gewoon even hiernaartoe’, zegt Christel in een tv-item van de NDR. Dan, emotioneel: ‘De fans vergeten mij niet. Er staat elke dag een plastic zak met eten voor mijn deur. Dat vind ik prachtig.’

De ‘Kurvenmutti’, zoals ze liefkozend wordt genoemd, bezoekt al sinds het kampioensjaar 1967 thuis- en uitwedstrijden van Braunschweig. Sindsdien is ze niet meer weg te slaan bij ‘Die Löwen’ (De Leeuwen, MV). Lange tijd staat ze tussen de ultras op de Südkurve, als een oma met haar kleinkinderen.

Tegenwoordig bevindt Christel zich op de sintelbaan voor de Südkurve. Meestal getooid met een versierde witte helm. Ze klapt, ze zingt en verzamelt gegooide drinkbekers. Het statiegeld op de drinkbekers doneert Christel na afloop telkens aan een goed doel.

Eintracht Braunschweig voelt voor haar als één grote familie. Ze is het aanspreekpunt voor de jeugdige fans. De ‘Kurvenmutti’ heeft zelfs een sleutel van het stadion, waarmee ze toegang heeft tot alle plekken. Twee jaar geleden krijgt ze voor haar verdiensten voor de club zelfs een erepenning van de stad Braunschweig.

Christel moet momenteel, vanwege de coronacrisis, het restant van het seizoen in de 3. Liga van een afstand volgen. En dat valt haar zwaar, zo valt te zien in de reportage van de NDR. De wedstrijd tegen Viktoria Köln kijkt ze in een nabijgelegen café-restaurant.

Het wordt 4-2 voor Braunschweig, maar voor de ‘Kurvenmutti’ en alle andere fans voelt het onnatuurlijk om niet in het stadion te zijn. ‘Ik kan niet zonder voetbal, zonder Braunschweig. Het is mijn leven.’

Wist je dat we onlangs zijn begonnen met de Bananenflanke Podcast?