pijl

Leegloop dreigt bij RB Leipzig, dat opnieuw moet gaan bouwen

RB Leipzig krijgt komend seizoen een ander gezicht. De naderende overstap van trainer Julian Nagelsmann naar Bayern München doet het meeste pijn.

​ bananenflanke RB Leipzig
Het stadion van RB Leipzig. © Bananenflanke

Door Martijn Visscher, 26 april 2021.

‘Nagelsmann is een jonge en heel goede coach, van wie ik veel kan leren’, liet Brian Brobbey in maart optekenen in een persbericht van zijn nieuwe werkgever. De 19-jarige spits van Ajax zette mede vanwege de aanwezigheid van de bewierookte Nagelsmann zijn handtekening onder een contract van vier jaar.

Maar de kans dat Brobbey met de nog maar 33-jarige trainer gaat samenwerken, wordt met de dag kleiner. Nagelsmann wil dolgraag opvolger van Hansi Flick worden bij Bayern München en is volgens Duitse media al persoonlijk rond met Der Rekordmeister. Leipzig zou een afkoopsom van liefst 25 miljoen euro verlangen. Bayern lijkt bereid dat bedrag te betalen.

Technisch directeur Markus Krösche, die vorige maand nog pronkte met het binnenhalen van Brobbey, vertrekt sowieso na dit seizoen. Dat maakte Leipzig maandag in een persbericht bekend. Opvallend, aangezien er tot voor kort geen aanwijzingen waren voor een afscheid.

Krösche en Leipzig waren nog tot medio 2022 aan elkaar gebonden. Zijn bevoegdheden werden vorige zomer ingeperkt en dat zou Krösche aan het denken hebben gezet. In de wandelgangen wordt hij gelinkt aan Eintracht Frankfurt, dat een opvolger zoekt voor de naar Hertha BSC vertrekkende Fredi Bobic.

Ook op spelersgebied verandert er veel bij Leipzig. Dayot Upamecano stapt voor 42,5 miljoen euro over naar Bayern München en Ibrahima Konaté staat op het punt te tekenen bij Liverpool. Daarmee verliezen de Duitsers twee topverdedigers. Daarnaast wil aanvoerder Marcel Sabitzer vertrekken. Zijn bestemming wordt waarschijnlijk de Premier League. Nog meer transfers zijn niet uit te sluiten.

Brobbey komt dus niet bepaald in een gespreid bedje terecht bij Leipzig en zal zich deze dagen af en toe achter de oren krabben gezien de personele veranderingen. Nagelsmann weg, Krösche weg, steeds meer spelers weg. Leipzig zal zich ongetwijfeld herpakken, maar een echte concurrentiestrijd met Bayern München gaat er ook in de nabije toekomst niet komen.     

Jesse Marsch lijkt de belangrijkste kandidaat om Julian Nagelsmann op te volgen bij RB Leipzig. De 47-jarige Amerikaan is momenteel werkzaam bij RB Salzburg en maakt daar indruk. Marsch heeft er nooit een geheim van gemaakt graag in de Bundesliga te willen werken.