pijl

Maak kennis met de vier nieuwkomers in de 3. Liga

De 3. Liga begint vrijdag en staat elk seizoen garant voor spektakel. Met Rot-Weiss Essen, SV Elversberg, VfB Oldenburg en SpVgg Bayreuth zijn er bovendien vier nieuwkomers. Een korte kennismaking.

 bananenflanke RW Essen
Gezellige drukte vlakbij het stadion van Rot-Weiss Essen. © Han Balk

Door Martijn Visscher, 20 juli 2022.

Rot-Weiss Essen
De euforie in Essen is enorm na de langverwachte promotie. Inmiddels zijn er al ruim 9.800 seizoenkaarten verkocht en de verwachting is dat dat aantal nog iets gaat oplopen.

Daarnaast staan sponsoren in de rij om RWE te ondersteunen en werd onlangs het 8.000ste lid verwelkomd. Het trainingscomplex, vernoemd naar de Nederlandse clubicoon Willi Lippens, wordt bovendien opgeknapt.

Zaterdag staat de eerste wedstrijd in het profvoetbal sinds 14 jaar op het programma. Stadion an der Hafenstraβe is tegen Elversberg waarschijnlijk gevuld met naar schatting bijna 20.000 toeschouwers. Het bordje ‘uitverkocht’ ligt voor de zekerheid al klaar.

Een ongelooflijk aantal en dus gaan er zelfs al stemmen op om de hoeken van het stadion in de komende jaren dicht te bouwen.

SV Elversberg
Na acht jaar in de Regionalliga Südwest is Elversberg terug op het derde niveau. Met 1. FC Saarbrücken zijn er nu twee clubs uit de deelstaat Saarland actief in de 3. Liga. De derby staat al op 6 augustus op het programma.

Tot nu toe werden zes nieuwe spelers verwelkomd, onder wie de ervaren Marcel Correia (33). Hij kwam deze zomer over van SC Paderborn en moet de defensie van Elversberg gaan leiden.

Leuk weetje: in het verleden speelden twee Nederlanders voor Elversberg. Pim Balkestein hield het niet zo lang vol in Saarland, maar Mijo Tunjic wel. Hij wist in 70 duels 38 keer te scoren.

VfB Oldenburg
Met de Nederlander Pelle Boevink onder de lat promoveerde VfB Oldenburg via de play-offs ten koste van BFC Dynamo voor de 3. Liga.

Of Boevink dat avontuur aangaat, is nog altijd niet duidelijk. De 24-jarige keeper heeft zich in de kijker gespeeld bij onder meer clubs uit de Tweede Bundesliga en een transfer lijkt aanstaande. Oldenburg haalde eerder al de ervaren Sebastian Mielitz als mogelijke vervanger.

Het Marschwegstadion is door enkele aanpassingen goedgekeurd door de DFB, waardoor uitwijken naar Hannover voorlopig niet aan de orde is. Zaterdag staat in Oldenburg meteen het fraaie affiche tegen SV Meppen op het programma.

VfB Oldenburg klopte in 1992 op de deur van de Bundesliga, maar een stunt zat er net niet in. Bekende oud-spelers zijn onder anderen doelman Hans-Jörg Butt en middenvelder Mirko Votava.

SpVgg Bayreuth
Na het kampioenschap in de Regionalliga Bayern wacht voor debutant Bayreuth de loodzware klus om zich te handhaven in de 3. Liga.

Succestrainer Timo Rost vertrok naar Erzgebirge Aue en nam publiekslieveling Ivan Knezevic en Tim Danhof mee naar zijn nieuwe werkgever. Een fikse aderlating voor de Beierse ploeg.

Bayreuth is overigens een club met een rijke historie. Op 12 januari 1980 kegelde de club zelfs Bayern München uit de DFB-Pokal, op een met sneeuw bedekt veld. Hieronder de bijzondere beelden van de 1-0 zege.