pijl

Op zoek naar nostalgie in het Schwarzwald-Stadion

Een bezoek aan het Schwarzwald-Stadion van SC Freiburg stond al enige jaren hoog op onze verlanglijst. Vandaag kwam het er eindelijk van. Freiburg, subtopper in de Bundesliga, nam het op tegen Fortuna Düsseldorf (16e). ‘Ah, jullie komen voor de nostalgie?’

bananenflanke IMG-20200222-WA0032

Het Zwarte Woud op de achtergrond, een fraai beeld. © Bananenflanke

Door Alexander Drost, 22 februari 2020

Vanaf Freiburg Hauptbahnhof pakken we tramlijn 1. Via de Altstadt – waar we vroeg in de middag al de nodige carnavalsvierders zien - rijden we slingerend via brede wegen door buitenwijken vol vrijstaande woningen, die telkens omringd worden door de uitlopers van het Zwarte Woud.

Silva Nigra
Als we na een kwartiertje uitstappen volgen we de stroom fans. Het overgrote deel van de groep mensen waarin we lopen bestaat uit Freiburg-fans, maar her en der lopen fans uit Düsseldorf mee. Er is geen wanklank te horen. Iedereen mag hier zijn wie hij of zij wil zijn. Dat gevoel wordt gesterkt door de carnavalssferen en -kleren. Vandaag kan en mag zeker alles.

Voor ons zien we onmiskenbaar weer heuvels vol - in de winter wat minder - donkere naaldbomen, de bomen die al tientallen jaren de stille getuigen zijn van de vele gebeurtenissen bij deze club. Dat gebeurt nog een paar maanden, want het nieuwe stadion is in aanbouw, waarna afscheid wordt genomen van dit iconische stadion.

bananenflanke IMG-20200222-WA0029

© Bananenflanke

Al vele eeuwen geleden waren de Romeinen onder de indruk van de donkere naaldbomen, die ze ‘Silva Nigra’ noemden. Ze noemden de beboste heuvels in Freiburg en verre omstreken het Zwarte of Donkere Woud. Het gebied stond in die tijd ook wel bekend als het ondoordringbare woud, dat onheilspellend en vrijwel niet te doordringen was. Met die opgedane kennis en een glimlach lopen we door. We hopen op een minstens zo solide defensie van de thuisploeg en een onstilbare scoringsdrang van de voorwaartsen.

Deze hele week staat onze website in het teken van Freiburg. Voor mij persoonlijk is de wens dit stadion te bezoeken ontstaan toen Pierre van Hooijdonk op fabuleuze wijze een vrije trap binnenschoot, waarna Feyenoord de jacht op de titel in de UEFA Cup kon voortzetten. Een interview vorig jaar met Harry Decheiver, in de jaren ’90 aanvaller van Freiburg, versterkte dat gevoel nog meer.

En dan doemen rechts van ons de eerste twee lichtmasten achter de hoofdtribune op. De geur van worst en bier dringt zich door onze neuzen. Spontaan krijgen we trek. Als vanzelfsprekend loop ik eerst de fanshop in om een pinnetje te scoren. Martijn blijft nog even buiten, voor beeldmateriaal. Voor de vorm koop ik er een zwart-rode sjaal bij. Daarna is het tijd om de honger te stillen met een broodje Bratwurst.

De wedstrijd is volledig ausverkauft, maar gelukkig heeft Martijn enige tijd geleden de kaarten al geregeld. Het stadion is een oude, maar heerlijke bak. Duidelijk is te zien dat in de loop der jaren uitbreiding heeft plaatsgevonden. Vooral de tribune tegenover de tv-zijde maakt op ons een goede indruk.

bananenflanke IMG 20200222 143445

De tegenovergelegen tribune. © Bananenflanke

'Decheiver was een échte spits'
We zitten vandaag op de hoofdtribune en raken binnen enkele minuten in gesprek met een trouwe aanhanger (68) van de club. ‘Ja, het is een fijn en gemoedelijk stadion’, vertelt de man. ‘Net als deze club.’ Al gauw gaan we terug in de tijd. Natuurlijk komt Harry Decheiver ter sprake. ‘Die ken ik zeker nog’, vertelt de man. Direct springt er een glimlach op z’n gezicht.

‘Een échte spits, die hier vooral heel veel doelpunten heeft gemaakt. Hij floreerde, samen met de club, in de tijd dat Volker Finke hier trainer was. Onder Finke heeft de club echt stappen gemaakt en hele goede jaren gekend. Een spits als Decheiver hebben we nu niet meer’, vertelt hij, ietwat weemoedig. ‘Nu hebben we vooral kleine spelers. We spelen niet meer met een échte spits, zoals Borussia Dortmund dat met Erling Haaland en Bayern München met Robert Lewandowski wel doen. Ik heb goede herinneringen aan Decheiver. Wat doet hij tegenwoordig eigenlijk, en waar woont hij?’

De man komt al vele tientallen jaren bij de club. ‘In de tijd dat Decheiver hier speelde, was het stadion nog niet zo groot als nu. Nee, het is nog altijd niet groot, maar wel heel erg gezellig en sfeervol. Ah, en jullie komen voor de nostalgie?’ We knikken instemmend. 'Klopt!'

bananenflanke IMG-20200222-WA0031

Sjaaltjes hebben meer dan een draagfunctie. © Bananenflanke

Nieuwbouw nodig
Dan vertelt hij over de komst van het nieuwe stadion, waar hij niet per se op tegen is. ‘Dat is de wereld van het voetbal. Het gaat om geld. Het is kapitalisme. Als je wil groeien, dan moet je wel en is het nodig, zo werkt het. Alleen bij liefde en kinderen komt geen geld kijken. Bij het hedendaagse voetbal zéker wel.’ Hij vertelt dat het Schwarzwald-Stadion kleiner wordt – het gaat terug naar de grootte van de jaren ’90 - en dat de vrouwentak van Freiburg erin gaat spelen, net als Freiburg II, dat speelt in Regionalliga Südwest. Het nieuwe stadion is in aanbouw. ‘Je kunt het nog niet van binnen zien, maar er is een heuveltje waarop je kunt staan om naar binnen te kijken.’

Dan zoeken we onze plekken op. Voorafgaand aan de wedstrijd is er een minuut stilte, naar aanleiding van de aanslagen en het bloedbad in Hanau. De stilte duurt niet lang. Het hele stadion scandeert leuzen tegen racisme en voor solidariteit, gevolgd door een luid applaus. Het statement is gemaakt.

bananenflanke IMG 20200222 141653

De selectie van Fortuna Düsseldorf stapt de bus uit. © Bananenflanke

Düsseldorfse muur
De wedstrijd valt, tot onze teleurstelling, erg tegen. Freiburg staat onder leiding van Christian Streich erg knap 7e (na de nederlaag van vandaag 8e), maar zit geen moment lekker in de wedstrijd. Fortuna Düsseldorf, gesteund door zeker 2.000 meegereisde fans, voetbalt zonder angst. De bezoekers komen via André Hoffmann op voorsprong. De grote en sterke centrale verdediger wint het kopduel, waarna de bal via de paal in het doel belandt. Als Freiburg na rust jaagt op de gelijkmaker, zijn het juist de gasten die de 0-2 maken. Erik Thommy zet het rond de middencirkel met bal op een lopen, en is de complete defensie van Freiburg te snel af: 0-2. Een tik die Freiburg niet meer te boven komt.

Waar we vooraf vurig hoopten op een ander scenario, zijn de rollen omgedraaid. Het is juist Fortuna met de sterke, solide en ondoordringbare defensie, waar Freiburg als een stel Romeinen maar niet doorheen komt. En dat kan gelukkig op de nodige sympathie van onze kant rekenen.

Deze week staat in het teken van SC Freiburg. Tot en met zondag elke dag een nieuw verhaal op onze site.