pijl

Publiekslieveling Nowak leeft voort in de harten van Wolfsburg-fans

Krzysztof Nowak overleed precies 15 jaar geleden op 29-jarige leeftijd aan de gevolgen van de spierziekte ALS. De Pool speelde 83 wedstrijden voor VfL Wolfsburg in de Bundesliga en wordt tot op de dag van vandaag herinnerd.

Redactie Bananenflanke, 26 mei 2020.

Voor elk thuisduel brult de stadionspeaker van Wolfsburg de opstelling in zijn microfoon. En elke keer wordt afgesloten met de ‘Nummer 10 der Herzen’: Krzysztof Nowak.

Het zegt alles over hoezeer de degelijke middenvelder indruk heeft gemaakt in zijn tijd bij de Volkswagen-club. In 1998 kwam Nowak over van het Braziliaanse Atlético Paranaense. Onder trainer Wolfgang Wolf was Nowak vervolgens vrijwel altijd verzekerd van een basisplaats.

Maar in 2000 openbaarde de ziekte ALS zich bij Nowak, iets wat de artsen aanvankelijk niet direct constateerden. De 10-voudige Poolse international voetbalde nog even door, maar zijn lichaam sputterde tegen.

Op 10 februari 2001 kwam Nowak voor het laatst in actie voor Wolfsburg, elf minuten in de uitwedstrijd tegen Hertha BSC. Daarna ging het langzaam bergafwaarts. Zijn droom om een jaar later op het WK in Japan en Zuid-Korea actief te zijn, viel in duigen.

In de jaren die volgden bezocht Nowak in een rolstoel vaak ‘zijn’ Wolfsburg. En telkens kregen hij en zijn familie een hartverwarmende ontvangst. In 2002 werd de ‘Krzysztof Nowak-Stichting’ opgericht, gericht op de strijd tegen ALS. Het startbedrag van 250.000 euro kwam tot stand na een benefietduel met Bayern München.

‘Het is net als voetbal, je weet nooit hoe het eindigt’, zei Nowak ooit over zijn gezondheidstoestand. Op 26 mei 2005 liet hij het leven, maar net als de in 2015 verongelukte Junior Malanda blijft Nowak voor altijd een deel van de Wolfsburg-familie.

Op de website van Wolfsburg valt meer te lezen over de stichting van Nowak.