pijl

Fabulous Franz: Een superster toont zich aan de wereld

Franz Beckenbauer is vandaag, op 11 september, 75 jaar geworden. Om Der Kaiser te eren heeft Tardelli, tijdschrift over voetbal in de jaren 60, 70 en 80, een special uitgebracht over de grootheid uit Duitsland. Bananenflanke mag een korte preview van één van de verhalen plaatsen. Verdere interesse? Dan kun je de special bestellen.

bananenflanke EhnZb-BXsAADrkZ

Door Tardelli, 11 september 2020

1966 is een druk jaar in het bestaan van Franz Beckenbauer. Met Bayern München pakt hij zijn eerste grote prijs. Hij trouwt met Brigitte, krijgt een tweede zoon. Zakelijk komt hij onder de vleugels van Bayern-manager Robert Schwan, wat hem geen windeieren legt. Bovendien blinkt hij uit op het WK 1966. Na dit jaar is hij internationaal een gearriveerde vedette. Maar in de WK-finale wordt hij getackeld door zijn eigen trainer.

De truc van Tschik
West-Duitsland weet het zo net nog niet met die Franz Beckenbauer. Natuurlijk, hij kan voetballen, geweldig gewoon. Maar een ongehuwde vader. De losse omgang met vrouwen, al die geruchten omtrent een avontuurlijk een-tweetje hier en een amoureuze dribbel daar. Die arrogant ogende speelstijl, op het gemakzuchtige af. Dat speelse. Dat kán toch gewoon niet? Dit is West-Duitsland, bakermat van degelijkheid, plichtsbesef, fatsoen. Franz is een moeilijk geval. ‘Firlefranz’ noemen ze hem al snel, een verbastering van firlefanz, wat overeenkomt met vreemde snuiter. 

Duidelijk is wel dat Bayern-trainer ‘Tschik’ Cajkovski maar wat blij is met zijn jeugdige topspeler. Een club heeft zo’n uitzonderlijk talent nodig om stappen te kunnen maken. Maar er is een kaper op de kust, en geen onbekende bovendien: in 1965 wil stadgenoot TSV 1860 München het plaatselijke idool dolgraag overnemen. Het wil alsnog de stommiteit van Gerhard König – die Beckenbauer een fatale klap in diens gezicht gaf, waarna Franz besloot niet naar 1860 maar naar Bayern te verkassen – uitwissen en ’s lands beste jonge speler inlijven. Cajkovski bedenkt een list. Op kantoor werkt een aantrekkelijke telefoniste, een zekere Brigitte. Is die Franz niet dol op vrouwen? Hmmm…. Als hij Brigitte en Franz nu eens …

‘Mag ik eens vragen’, zegt hij zo langs zijn neus weg als hij door de burelen van Bayern loopt en Brigitte ziet zitten, ‘mag ik eens vragen: wie is voor een vrouw als jij nu eigenlijk de meest aantrekkelijke speler in onze selectie? Wie vind je de knapste man?’ Brigitte antwoordt onomwonden: ‘Franz Beckenbauer natuurlijk.’ Het is geen wonder. Gerd  Müller is zo ongeveer een worst op pootjes, lijkt nog het meest op een Georgische gewichtheffer. Aanvaller Dieter Brenninger begint al kaal te worden en doelman Sepp  Maier heeft een schel stemgeluid waar iedereen knettergek van wordt. De rest is van het type dertien-in-een-dozijn. Beckenbauer dus, denkt Tschik. Mooi zo. Precies het antwoord dat hij wilde hebben.

Subtiel maakt hij zijn jonge stervoetballer attent op die knappe blonde dame aan de receptie. Franz neemt eens een kijkje en Brigitte bevalt hem wel. Steeds vaker is hij in haar nabijheid te vinden, koopt bloemen voor haar of een plak chocolade. Tussen de middag, als hij in een recordtempo zijn lunch naar binnen heeft geschranst, knijpt hij ertussenuit om met Brigitte een wandeling te maken. Hij vertelt over zijn leven, over zijn zoon. Brigitte vertelt over haar huwelijk dat niet lekker loopt. ‘Nou’, zegt Franz, ‘waarom ga je dan niet scheiden? Dan kunnen wij trouwen.’ 

Zo gezegd, zo gedaan. Niet veel later is Brigitte mevrouw Beckenbauer. In 1966 wordt Michael geboren, de tweede zoon van Franz. Het jonge gezin neemt ook zijn eerste zoon uit de kortstondige affaire met Ingrid op. De voetballer sluit in hetzelfde jaar nog een belangrijke verbintenis, hij laat zich voortaan zakelijk bijstaan door Robert Schwan, de manager van Bayern München. Al snel is hem duidelijk geworden dat hij veel verzoeken krijgt om overal zijn gezicht te laten zien, handtekeningen te zetten en plaatjes op te nemen (Franz haalt zelfs plaats 7 van de Duitse hitparade met Gute Freunde kann niemand trennen). Dat kan niet voor een appel en een ei. Beckenbauer en Schwan zullen een twee-eenheid worden die het Duitse voetbal lang zal domineren. Beckenbauer piekert er niet meer over om Bayern te verlaten. De Tschik-truc heeft zijn werk gedaan.

Meer lezen over Franz Beckenbauer? Ga naar www.tardelli.nl en bestel Tardelli 15, de special over Der Kaiser.