pijl

St. Pauli uitzinnig: ‘Hamburg ist braun-weiss’

FC St. Pauli won maandagavond voor het eerst sinds 1960 een thuiswedstrijd van de grote rivaal Hamburger SV. Veel Nederlanders waren getuige van de historische prestatie in het Millerntor-Stadion. Zo ook Jaap Urban, die speciaal voor Bananenflanke.nl een verslag schreef.

 bananenflanke Pauli

Een opgestoken middelvinger richting de fans van HSV. © Jaap Urban

Hij stond al heel lang op de verlanglijst, de Hamburger Derby. Maar kaarten krijgen voor St. Pauli is lastig, laat staan voor de derby die in de afgelopen decennia maar mondjesmaat gespeeld is.

Maar om een serieuze kans te maken, werden we twee jaar geleden, na de degradatie van HSV, toch maar 'Mitglied' van St. Pauli. Het eerste jaar grepen we nog mis, maar gelukkig bleef HSV nog een jaartje plakken op het tweede niveau. En dit jaar lukte het: twee staanplaatsen op de Nordkurve. We zijn erbij!!

bananenflanke Pauli2

Sfeeracties voor aanvang van de derby. © Jaap Urban

In aanloop naar de derby is bij St. Pauli vooral de pijn van de laatste thuisderby nog te voelen. Op alle fronten ging het mis. Op het veld werd de thuisclub naar een kansloze 0-4 nederlaag gespeeld en ook buiten het veld ging het mis. De wedstrijd werd meermalen stilgelegd vanwege vuurwerk op de tribune en na de wedstrijd waren er veel ongeregeldheden rond het stadion.

St. Pauli, getraind door de Nederlander Jos Luhukay, wilde op zoek naar eerherstel. Maar dat zou ook moeilijk zijn deze keer. St. Pauli kent een matige seizoenstart terwijl HSV als overtuigende koploper deze speelronde in ging.

bananenflanke Pauli1

Vuurwerk in het uitvak. © Jaap Urban

Voor de wedstrijd was het op weg naar het stadion gemoedelijk. De Astra-biertjes smaakten prima en we werden van harte welkom geheten door de Duitsers. Pas bij het stadion voelde je op een paar plekken een ietwat grimmige sfeer, maar echt dreigend werd het nooit.

Dit werd doorgetrokken in het stadion. Degelijkheid en beschaafdheid zit er bij de oosterburen ingeramd. Dat heeft twee kanten. Enerzijds is het prachtig dat je op de staantribune van St. Pauli gewoon HSV-supporters tegenkomt. Niemand die zich ook maar enigszins vijandelijk opstelt. Maar de keerzijde is dat de vlam nooit in de pan slaat. Niet op de tribunes en niet op het veld. In de basis positief, maar een derby als deze verdient iets meer intensiteit.

bananenflanke Pauli3

Spelers en fans van St. Pauli vieren feest. © Jaap Urban

Er viel wel veel te genieten tijdens de 90 minuten. Veel strijd, kansen aan beide zijden, een op en neer golvend spelbeeld en een verrassende, maar zeer terechte winnaar. St. Pauli had het beste van het spel met Marvin Knoll en Mats Møller Daehli als beste spelers bij de thuisploeg.

Aan HSV-zijde kon Rick van Drongelen niet laten zien waarom hij in Duitsland als groot talent geldt. Tot overmaat van ramp maakte hij zelfs een eigen doelpunt. Na de 2-0 overwinning vierden de spelers van de thuisclub langdurig een feestje op het veld. Op de tribunes werden ze op een groot applaus getrakteerd. ‘Hamburg ist braun-weiss’.

Volg ons op Twitter en Instagram!