pijl

Derby van Berlijn: Wie wordt Stadtmeister?

In de weken waarin Berlijn stilstaat bij het feit dat de Berlijnse Muur dertig jaar geleden viel, is de verenigde stad op voetbalgebied even gescheiden. Zaterdag nemen Union Berlin en Hertha BSC het tegen elkaar op.

bananenflanke Stadtderby

Een week voor de officiële herdenking van de val van de Berlijnse muur vindt het voetbalgevecht tussen de twee stadgenoten plaats. Dat gebeurt voor de allereerste keer op het hoogste Duitse niveau. Toen duidelijk werd dat Union promoveerde naar de Bundesliga, liep menig voetballiefhebber direct warm voor deze confrontatie. Maar al snel werd ook duidelijk dat de wedstrijd niet tijdens de herdenking van de muur gespeeld ging worden.

Leven in de stad
Waar Hertha aanvankelijk wel oren heeft naar een kraker op deze datum, geeft Union een duidelijk statement af: op 9 november géén Berlijnse derby. 'Voor ons is de dag van de val van de Muur te belangrijk. Wij willen op die historische dag niet voetballen', aldus de club in een reactie, nog voorafgaand aan het bekendmaken van het speelschema. Een datum werd uiteindelijk gevonden: zaterdagavond 2 november, 18.30 uur.

Bertus Bouwman van Duitslandnieuws.nl praat ons wekelijks bij over de verrichtingen van Union Berlin. De in Berlijn wonende journalist kijkt uit naar de derby tussen de clubs uit dezelfde stad, die liefst 25 kilometer bij elkaar vandaan liggen. 'Deze wedstrijd leeft enorm natuurlijk. Eindelijk op hetzelfde podium met de stadgenoot, op het allerhoogste niveau. Blauw tegen rood, alle Union-fans gaan de stad sowieso rood kleuren. Dit brengt vanuit Oost-Berlijn en West-Berlijn leven in de stad.'

We nemen je mee naar de laatste vier competitie-ontmoetingen (tevens de enige vier) tussen beide clubs. Balans: 1 zege voor Union, 1 overwinning voor Hertha BSC en twee keer een gelijkspel.

1. De gelijkmaker van Santi Kolk
Het is 17 september 2010, speeldag 4 in de Tweede Bundesliga. De eerste competitie-ontmoeting ooit tussen beide clubs. Het is het seizoen waarin Hertha binnen een seizoen weer wil terugkeren naar de Bundesliga. De degradatie doet pijn. Maar mooi is dat de derby van Berlijn eindelijk op de rol staat. Opvallende namen binnen de selecties: Santi Kolk bij Union en Maikel Aerts (vooruit, we nemen Peter Niemeyer ook mee). Hertha staat lang op voorsprong dankzij sterk keeperswerk van Aerts. Uiteindelijk weet invaller Kolk zijn landgenoot te verschalken: 1-1. Daar blijft het bij. Opvallend is verder dat Michael Parensen samen met Kolk op het veld staat. Parensen (33) debuteerde vorige week in de Bundesliga namens Union.

2. Het uitvak ontploft
Het Union van trainer Uwe Neuhaus verrast de stadgenoot tijdens de return in het gigantische Olympiastadion. Hoewel Roman Hubnik Hertha al vroeg op voorsprong kopt, knokt Union zich nog voor rust terug. John Jairo Mosquera schiet met links z'n vierde van het seizoen binnen. Een lekkere goal. Met nog een kleine twintig minuten te gaan bezorgt Torsten Mattuschka, terwijl de Union-fans zijn naam scanderen, echter zijn ploeg de zege, vanuit een directe vrije trap. Doelman Maikel Aerts is kansloos: 1-2. Het Union-vak ontploft van vreugde. Troost voor Hertha: de ploeg promoveert dit jaar direct weer naar de Bundesliga.

3. Nu wint Hertha
Een kleine 17.000 toeschouwers in Stadion An der Alten Försterei zien Hertha BSC in 2012 wel winnen. Hertha is na een seizoen weer afgezakt naar het tweede niveau, waardoor de derby weer twee keer wordt gespeeld. Na een halfuur spelen schiet Sandro Wagner de 0-1 binnen. Op aangeven van Parensen kopt Christopher Quiring Union langszij. Hertha trekt aan het langste eind via een directe vrije trap van Ronny: 1-2.

4. Gelijkspel met Luhukay
Liefst 74.244 toeschouwers aanschouwen de return van dit seizoen in het Olympiastadion. Simon Terodde en Adam Nemec zetten Union op een riante 0-2 voorsprong. Na rust brengen Adrian Ramos en Ronny de buren, getraind door Nederlander Jos Luhukay weer in evenwicht: 2-2. Hertha sluit het seizoen met een straatlengte voorsprong op Braunschweig af als kampioen. Union eindigt knap als zevende.

Het is mooi dat dit exact 30 jaar na de val van de Muur kan plaatsvinden.

Nu is alles anders
En nu maakt Berlijn zich op voor een regelrechte kraker in de Bundesliga. Union heeft van zich laten zien sinds de promotie van afgelopen zomer. Zaterdag nog deden de mannen van Urs Fischer het uitstekend op bezoek bij Rekordmeister Bayern München, maar een resultaat zat er niet in (2-1). Wel was er een opsteker voor Union in de DFB-Pokal. Dinsdagavond werd met 1-3 gewonnen op bezoek bij SC Freiburg, waardoor Union met het nodige vertrouwen naar de derby toewerkt.

Waar Union 15de staat, vinden we Hertha terug op plaats 11 met 11 punten. De Duitse hoofdstad zal veranderen in een rood-blauwe zee. Bertus Bouwman: 'Het is mooi dat dit exact 30 jaar na de val van de Muur kan plaatsvinden.'

Lees alles over Union Berlin in ons dossier 'Eisern Union'.

Volg ons op Twitter en Instagram!