pijl

'Voor normale stervelingen wordt een stadionbezoek gewoon te duur'

Het verhaal van Steffen Baumgart is bijzonder. Dit seizoen is hij hoofdtrainer van SC Paderborn 07, tegelijkertijd is hij nog altijd Mitglied van Union Berlin. Om het verhaal nog wat mooier te maken: zijn vrouw Katja is chef van de drie fanshops van Union.

bananenflanke 20191129 222905

Zeker 5.000 fans van Union, vorige week op bezoek bij Schalke 04. © Jasper de Vries

Door Alexander Drost, 11 december 2019.

Zaterdag krijgt hij Die Eisernen op bezoek in Paderborn. Een weerzien met de club waar hij tussen 2002 en 2004 als speler uitgroeide tot publiekslieveling. Beide clubs promoveerden deze zomer naar de Bundesliga, waardoor het feest in huize Baumgart extra groot was.

Fußballgott
‘Nee, het is geen geheim dat ik erg blij ben voor Union’, vertelde de in Rostock geboren trainer na de promotie van Union aan nw.de. ‘Dat heeft mede te maken met alle mensen bij de club en het feit dat mijn vrouw hier werkt.’ Baumgart wordt in Köpenick nog altijd gezien als Fußballgott. De familie woont sinds jaren op amper een kilometer afstand van Stadion An der Alten Försterei.

In zijn voetbaljaren speelde hij 63 wedstrijden namens Union. Scoren deed hij 21 keer. In 2004 degradeerde hij met Union uit de Tweede Bundesliga. Maar indrukken die hij achterliet zijn blijvend. ‘Ik ken nog altijd bijna iedereen hier. Nee, ik stond niet te dansen, maar ik feliciteer iedereen met de promotie. Ik heb tegelijkertijd veel felicitaties ontvangen.’

Voor normale stervelingen is het stadionbezoek langzamerhand gewoon te duur aan het worden. Ik weet niet of fans op lange termijn mee blijven gaan in deze ontwikkelingen.

Kritiek
Baumgart denkt en spreekt in de geest van Union. Regelmatig spreekt hij zich uit over – en tegen – de moderne voetbalwereld. Met Paderborn promoveerde hij in twee seizoenen van de 3. Liga naar het hoogste niveau. Onlangs nog uitte hij kritiek op een ‘groeiende vervreemding’ van het profvoetbal en de fans. ’50 euro is helaas al een normale ticketprijs geworden’, vertelde hij aan t-online.de.

‘Bedenk eens wat dat betekent voor een gezin van vier. Vier kaarten, drie of vier worsten. Dan is het gezin voor één wedstrijd al 250 euro kwijt. Voor normale stervelingen is het stadionbezoek langzamerhand gewoon te duur aan het worden. Ik weet niet of fans op lange termijn mee blijven gaan in deze ontwikkelingen.’

Onderling treffen
Union is dit seizoen de verrassing in de Bundesliga. De ploeg van trainer Urs Fischer staat op de tiende plaats. ‘Kleintje’ Paderborn staat zeventiende en vindt enkel FC Köln onder zich. Paderborn en Union Berlin trappen zaterdag om 15.30 uur af.

Lees alles over Union Berlin in ons dossier 'Eisern Union'
 
Volg ons op Twitter en Instagram!