pijl

'Opeens word ik omringd door mensen met rode shirts en sjaals. Ben ik nu per ongeluk in het uitvak beland?'

Het is inmiddels vijftien jaar geleden dat ik voor de eerste keer in aanraking kwam met Hamburger SV. FIFA 2005 heeft hier de basis voor gelegd en daar ben ik het voetbalspel nog altijd dankbaar voor.

bananenflanke HSV Milco
Milco Scheper in het Volksparkstadion in Hamburg.

Door Milco Scheper, 10 juli 2020.

Een paar namen die een geweldige en blijvende indruk op mij hebben gemaakt zijn Khalid Boulahrouz, Mehdi Mahdavikia, Piotr Trochowski en Benjamin Lauth. Vooral laatstgenoemde groeit al snel uit tot een persoonlijke favoriet. De liefde voor de virtuele voetbalclub groeit binnen de kortste keren uit tot liefde voor het echte HSV. Wedstrijden worden bekeken via het iconische Sportschau en shirtjes zijn gekocht. Negen jaar na het verschijnen van FIFA 2005, in 2014, is het dan eindelijk zover: mijn eerste trip naar het Volksparkstadion!

Wil jij Bananenflanke steunen? 
Steun ons!

Op naar Hamburg
Een wedstrijd van HSV bezoeken is een jongensdroom die werkelijkheid wordt. De kaarten voor het duel tussen HSV en 1. FC Nürnberg zijn binnen en de treinreis is gepland. Vroeg in de ochtend sta ik op station Zuidbroek te wachten op de trein naar het Duitse stadje Leer. Vanuit daar reis ik naar Bremen, om vervolgens verder te reizen naar de grootste havenstad van Duitsland: Hamburg.

Dat voetbal in Duitsland op een andere manier wordt beleefd dan wat ik in Nederland gewend was, wordt hier in Leer al duidelijk. De eerste HSV-shirtjes en sjaals zijn zichtbaar op de verschillende perrons. En dat terwijl Leer op een slordige 220 kilometer afstand ligt van Hamburg.

Onderweg naar Bremen zijn er al verschillende HSV-liederen door de wagon te horen. Goed luisteren, proberen mee te zingen en zorgen dat ik de teksten in het stadion onder de knie heb. Inmiddels zit ik een kleine anderhalf uur in de trein, als de conducteur via de intercom meedeelt dat we Bremen naderen.

Voor de HSV-fans is dit hét teken om nog wat liederen in te starten, waarin duidelijk wordt dat Werder Bremen aartsvijand nummer één is. Bij het verlaten van de trein houdt het gezang niet op. Sterker nog, we zijn op grondgebied van de vijand en er wordt zelfs een tikkeltje harder gezongen. Bij mij overheerst verbazing. Het zou zo'n beetje hetzelfde zijn als een paar honderd fans van Feyenoord op Amsterdam Centraal anti-Ajax liederen gaan zingen. Ondenkbaar! In Duitsland blijkt het de normaalste zaak van de wereld te zijn.

De laatste halte voor deze dag is metrostation Stellingen. Een metrostation als alle andere in Duitsland. Grauw, winderig en een kenmerkende geur. Het lijkt wel alsof Duitse metrostations aan deze drie eisen moeten voldoen.

Bremen heb ik zonder kleerscheuren overleefd en inmiddels zoek ik een weg naar de Duitse U-Bahn. De laatste halte voor deze dag is metrostation Stellingen. Een metrostation als alle andere in Duitsland. Grauw, winderig en een kenmerkende geur. Het lijkt wel alsof Duitse metrostations aan deze drie eisen moeten voldoen.

Vanuit metrostation Stellingen begint een anderhalf kilometer lange wandeling naar het Volksparkstadion. Het lijkt een lange wandeling, maar voor je het weet is het stadion in zicht. Een tip is om bij de niet te missen Bratwurst-tent, naast het metrostation, een Bratwurst (of twee) te kopen om mee te nemen voor het resterende deel van de wandeling.

Biertje
Naast de tent heb je de mogelijkheid om een Holsten-biertje te kopen. Het merk Holsten is door de HSV-fans geadopteerd als het eigen biermerk. Het is dan ook een langgekoesterde wens van de fans om weer Holsten-bier uit de taps van het stadion te zien vloeien. Met een lekker biertje in de ene hand en een Bratwurst in de andere zet ik de tocht naar het Volksparkstadion voort.

De Duitse gemoedelijkheid heb ik tijdens deze wandeling ervaren. Een HSV-fan vraagt me om een vuurtje en merkt op dat ik geen Duitser ben. Na een kort gesprek in gebrekkig Duits over HSV wenst hij mij veel plezier.

bananenflanke HSV Sfeer
Een fraaie sfeeractie op de Nordtribune.

Ik heb mijn toegangsticket in de aanslag en ben klaar om de heilige grond te betreden. Maar voordat ik echt naar binnen ga, besluit ik een rondje om het stadion te lopen. Ik wil altijd alle hoeken van zo’n voetbaltempel zien en kom op die manier altijd wel iets interessants tegen.

Opeens word ik omringd door mensen met rode shirts en sjaals. Bij een thuiswedstrijd, nota bene. Ben ik nu per ongeluk in het vak van de Nürnberg-supporters beland? Daar loop ik dan, met een HSV-sjaal om mijn nek. Opvallend is dat er niemand raar naar mij kijkt.

Pure beleving
Het hek tussen het uitvak en de rest van het stadion blijkt gewoon open te staan. Fans van HSV en Nürnberg drinken gezellig een biertje met elkaar en er wordt volop gelachen. Dit is dus wat voetbal in Duitsland zo mooi maakt. Het is pure beleving en de mensen zijn er voor hun club.

Het Volksparkstadion is adembenemend en staat tot op de dag van vandaag in mijn top-3 mooiste voetbaltempels. Ik blijk op de familietribune te zitten en bij binnenkomst word ik welkom geheten door mascotte Dino Hermann. Niet bepaald de beleving waar ik naar op zoek ben, maar we doen het er maar mee.

Een voordeel van de familietribune is dat je een goed zicht hebt op de tribune waar de sfeermakers zitten. Je ziet talloze spandoeken en vlaggen op de Nordtribune. Als je geluk hebt ben je getuige van een waanzinnige sfeeractie.

bananenflanke Knaack Krane
HSV-fenomeen Lotto King Karl begint met Hamburg Meine Perle.

Vlak voor de wedstrijd begint maak ik kennis met een levend HSV-fenomeen. Het is Lotto King Karl, die vanuit de door Knaack gesponsorde hoogwerker boven alles en iedereen uit torent. Voor de Nordtribune zet hij zijn nummer ‘Hamburg Meine Perle’ in. Een lied waarin wordt beschreven hoe prachtig Hamburg en HSV zijn en dat we niks te vrezen hebben voor alle andere clubs in de Bundesliga.

Het meezingen met Lotto King Karl beperkt zich niet alleen tot de harde kern op de Nordtribune. Werkelijk het hele stadion zingt mee en het lijkt wel alsof alle 52.000 aanwezige HSV-supporters in het bezit zijn van een HSV-sjaal. Wanneer de ‘Knaack Krane’ weer naar de grond zakt is het tijd voor het echte werk. HSV en Nürnberg betreden het veld voor hun wedstrijd.

Na afloop van de wedstrijd heb ik het geluk nog even een kijkje te kunnen nemen in het HSV Museum. Ik kom langs tal van indrukwekkende herinneringen uit de clubgeschiedenis. De prijzenkast is goed gevuld, met onder andere een Europacup I en zes landskampioenschappen.

Het de laan uit sturen van de trainer is het verbloemen van de problemen binnen de club die veel dieper geworteld zitten.

Hoe groot is het contrast tegenwoordig? Waar het geluk van de HSV-fans in de vroege jaren ’80 van de vorige eeuw niet op kon, is het tegenwoordig zoeken naar mooie momenten. Zodra je een mooi moment hebt gevonden, is de kans alleen groot dat je een paar maanden, dagen of misschien wel uren later moet dealen met een nog grotere teleurstelling.

Het leven van de Hamburger Jungs gaat tegenwoordig niet meer over rozen. Toch kijk ik elk weekend weer naar mijn club, om vervolgens mezelf de vraag te stellen: Wat is hier nog leuk aan? Afgelopen week is trainer Dieter Hecking vertrokken na een mislukt seizoen.


Luister naar aflevering 10 van de Bananenflanke Podcast, die in het teken staat van het kwakkelende HSV.

Een vertrekt van een trainers is iets waar het HSV-bestuur ervaring mee heeft. In de vijftien seizoenen dat ik fan ben van Die Rothosen, hebben er al 22 trainers in de dugout gezeten. In mijn ogen zit het ware probleem van HSV niet in de trainer of de technische staf, maar in de ego’s die in het bestuur zitten. Iedereen heeft een eigen agenda en blijkt te vergeten dat er maar één agenda is die telt; de HSV-agenda.

Het de laan uit sturen van een trainer is het verbloemen van de problemen binnen de club die veel dieper geworteld zitten. Ondanks dit probleem blijf ik volhouden en HSV steunen. Simpelweg omdat HSV, ondanks veel tegenslagen en problemen, de mooiste Verein van Duitsland is.


Luister ook naar aflevering 11 van de Bananenflanke Podcast, die net als aflevering 10 in het teken staat van HSV.