pijl

Südwest-Derby van levensbelang voor Kaiserslautern 

Er staat zaterdag veel op het spel tijdens de Südwest-Derby tussen 1. FC Kaiserslautern en 1. FC Saarbrücken. Vooral voor Kaiserslautern, dat naar het amateurvoetbal dreigt af te dalen. 

website laten maken Kaiserlautern
Het Fritz-Walter-Stadion, met zicht op de harde kern. © Bananenflanke

Redactie Bananenflanke, 16 april 2021.

De huidige achttiende plek in de 3. Liga baart de fans zorgen. Het gat met de veilige zestiende plek, momenteel bezet door de reserves van Bayern München, bedraagt drie punten. Met nog zeven wedstrijden te gaan, begint de tijd te dringen voor de traditieclub. 

Eigenlijk is het sinds de degradatie uit de Bundesliga in 2012 bergafwaarts gegaan met Kaiserslautern, dat in 1998 als gepromoveerde club sensationeel de landstitel veroverde. De tijden van Otto Rehhagel, Andy Brehme, Ciriaco Sforza, Michael Ballack en Olaf Marschall zijn echter al lang vervlogen. 

Trainers ontslagen
Dit seizoen lijkt de ballon definitief te knappen. Kaiserslautern begon met de ambitie om te promoveren, maar in plaats daarvan moet het zien te overleven. Twee trainers werden ontslagen en intern rommelt het al jaren. Technisch directeur Boris Notzon kreeg na zeven jaar trouwe dienst ook de zak. 

Juni vorig jaar werd wegens een schuldenlast van 24 miljoen euro een faillissement aangevraagd. Dankzij coronaversoepelingen van de Duitse bond kreeg Kaiserslautern geen punten in mindering. In een speciale podcast gingen wij eerder in op de financiële situatie.

Bij een eventuele degradatie naar het vierde niveau wordt het nijpend voor Kaiserslautern. De liquiditeit lijkt geen problemen op te leveren, maar wegvallende tv-inkomsten en weglopende sponsoren zijn een schrikbeeld. Bovendien valt het huidige team uit elkaar en is het maar de vraag of een directe terugkeer mogelijk is. 

Een verlengd verblijf in het Fritz-Walter-Stadion, de prachtige voetbaltempel die plaats biedt aan bijna 50.000 toeschouwers, lijkt ook gewaarborgd aangezien de huurovereenkomst ook voor het vierde niveau geldt. 

Werkelijk niemand wil bij Kaiserslautern momenteel denken aan degradatie, maar de realiteit is anders. Komend seizoen potjes tegen Mainz II of FC Giessen. Het zou zomaar kunnen.