pijl

SV Rödinghausen: ambitieuze dorpsclub met open karakter

SV Rödinghausen is een kleine dorpsclub met grootse plannen. Vorige week zaterdag namen we op uitnodiging van keeperstrainer en assistent-coach Roy Elferink een kijkje achter de schermen.

 bananenflanke Rodinghausen tribune

Door Martijn Visscher, 14 december 2019.

Rödinghausen. Een stip in het Duitse landschap, ten oosten van Osnabrück. Met een inwonertal van rond de 10.000. Niet direct een plek waar je enthousiast van wordt. Maar dat verandert als ik in contact kom met Roy Elferink. Nederlander in Duitse dienst. Sinds begin dit jaar traint hij de keepers bij Rödinghausen, dat titelkandidaat is in de Regionalliga West. Daarover later meer.

Elferink, die eerder tien jaar voor FC Twente werkte, ben ik toevallig op het spoor gekomen na bestudering van de selectie en staf op de website van de club. Ik voeg hem toe op Facebook en voordat ik hem benader, krijg ik al een bericht. ‘Hé Martijn. Ik zie dat je een site hebt over het Duitse voetbal. Als je nog een verhaal wil over de knotsgekke Regionalliga, dan ben ik graag bereid.’

Onder meer Heracles Almelo stuurt een scout. De Almeloërs haalden in het verleden met Sebastian Jakubiak al eens een speler van Rödinghausen.

Het is de inleiding tot een afspraak, die leidt tot een gratis kaartje voor de wedstrijd tegen de reserves van Borussia Mönchengladbach, een interview en een rondleiding. ‘Ik sta om 11.00 uur voor de ingang van het stadion op je te wachten’, laat Roy weten. Omdat ik een dag eerder naar Arminia Bielefeld tegen Karlsruher SC ben geweest, hoef ik vanaf mijn hotel maar een halfuur te rijden.

Het oogt wat surrealistisch als ik dicht bij mijn bestemming ben. Ik passeer veel weilanden en ik heb niet het idee dat snel ergens een stadion opdoemt. Mijn oog valt eerst op een enorm bedrijventerrein. Veelal witte panden met de naa m Häcker erop. Geen idee wat ze produceren, maar het antwoord krijg ik later.

bananenflanke Rodinghausen tribune2

Enkele minuten daarna arriveer ik bij het stadion. Een parkeerwacht zoekt naar mijn naam op de lijst, zonder resultaat. Ik krijg de lijst in mijn handen geduwd om het voor de zekerheid te checken. Mijn naam staat er inderdaad niet op. Wel zie ik enkele vertegenwoordigers van Nederlandse clubs staan. Onder meer Heracles Almelo stuurt een scout. De Almeloërs haalden in het verleden met Sebastian Jakubiak al eens een speler van Rödinghausen.

Ik mag toch doorrijden naar de volgende parkeerwacht en bel daar met Roy, want ik mag niet verder. Vanuit de verte zie ik hem een sprintje trekken en in een vloek en een zucht is alles geregeld. Het blijkt dat Roy onder zijn eigen naam een parkeerkaart voor mij heeft geregeld. ‘Welkom in Rödinghausen’, lacht hij.

bananenflanke Rodinghausen Elferink

Het stadion zit nog op slot, maar met behulp van een aantal beveiligingsmensen komen we binnen. Een bakje koffie staat al klaar en Roy neemt uitgebreid de tijd voor een interview. Zo vertelt hij dat hij al in 2018 op gesprek is geweest bij Rödinghausen, toen landgenoot Alfred Nijhuis er nog trainer was. Het contact is gebleven en heeft uiteindelijk geleid tot een dienstverband.

Na het interview krijg ik een rondleiding en ik kijk mijn ogen uit. Meest in het oog springend is de kleedkamer, waar de shirts klaar hangen en de tactiek op vellen papier valt te lezen. Op het moment dat ik een opname aan het maken ben, stapt de 35-jarige trainer Enrico Maaßen binnen. ‘Ik hoop dat je geen fan van Gladbach bent’, zegt hij. ‘Ik ben een vriend van Arie van Lent, de trainer’, reageer ik gevat.

bananenflanke Rodinghausen kleedkamer

Het gaat er allemaal heel relaxt aan toe bij Rödinghausen. We komen algemeen directeur Alexander Müller, nog maar 33 jaar, tegen en maken een praatje. Hij kan een woordje Nederlands, want zijn vriendin is Maayke Heuver. Ex-speelster van FC Twente en voormalig international. Als ik het veld van dichtbij heb geïnspecteerd, gaat Roy zich voorbereiden op de wedstrijd. De middag is nu al geslaagd en ik heb nog geen voetbal gezien.

Rödinghausen beschikt slechts over één tribune, met achter beide doelen enorme reclameborden. Aan de overzijde is een kleine staantribune te zien. De ambitie is om te promoveren naar de 3. Liga. En dat gebeurt met ondersteuning van Häcker, zo weten we inmiddels van Roy. Een enorm keukenconcern, met president Horst Finkemeier als uithangbord.

Haters zullen Rödinghausen zien als een soort Hoffenheim of RB Leipzig, maar feit is dat de dorpsclub niet ver verwijderd is van promotie naar de 3. Liga.

Finkemeier is inmiddels 80 jaar en wilde ruim tien jaar geleden iets terugdoen voor de gemeenschap. En zo kon het gebeuren dat een club vanuit de Kreisliga, zeg maar de krochten van het Duitse amateurvoetbal, zich opwerkte naar het vierde niveau van Duitsland. Rödinghausen is een levendige vereniging, met niet alleen aandacht voor het eerste elftal. Ook de jeugd en andere takken van sport worden ondersteund.

Haters zullen Rödinghausen zien als een soort Hoffenheim of RB Leipzig, maar feit is dat de dorpsclub niet ver verwijderd is van promotie naar de 3. Liga. Met Verl, Rot-Weiss Essen en Rot-Weiss Oberhausen wordt dit seizoen gestreden om de titel. Tegen de reserves van Gladbach is te zien waarom. Op bijna on-Duitse wijze wordt er positiespel gespeeld, zelfs in de eigen zestien.

bananenflanke Rodinghausen Amigo

Het is bij vlagen genieten in het Häcker-Wiehenstadion en uiteindelijk wordt het 4-1 voor de thuisploeg. Tot groot genoegen van onder meer de SVR Amigos, de met sombrero’s uitgedoste fans van Rödinghausen. Zij zorgen voor een beetje sfeer, al zijn ze totaal niet te vergelijken met ultras van andere clubs. En dat maakt SVR misschien juist ook wel speciaal.

Na afloop spreek ik nog even met doelman Niclas Heimann, die een verleden heeft bij onder meer Bayer Leverkusen, Chelsea en VVV-Venlo. En ik neem afscheid van Roy. Een geweldige vent, die uitgebreid de tijd nam om het mij naar de zin te maken. En dat is ruimschoots gelukt. Rödinghausen is weliswaar geen grote club, maar wel eentje met een open karakter. Je voelt je welkom en dat telt. Benieuwd of de sprong naar de 3. Liga gemaakt kan worden. Dan kom ik zeker terug, óók voor de overheerlijke Pommes.

Binnenkort zijn ook de interviews met Roy Elferink en Niclas Heimann te lezen op Bananenflanke.nl!

Volg ons ook op Twitter en Instagram!